Saptamana Europei la Biblioteca Bucovinei: 9-14 mai 2010


Intră acum și în grupul de

Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificaţii pentru România – este Ziua Independenţei României, marchează sfârşitul celui de al II-lea Război Mondial, dar este şi Ziua Europei.

Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” marchează toate aceste evenimente printr-un generic program ce afirmă pe de o parte identitatea culturală românească, pe de altă parte multiculturalitatea, plurilingvismul și diversitatea bucovineană, cât și europenitatea acestei regiuni ce a prosperat în epocile de dezvoltare de tip Mitteleuropa.

Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas către crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, a propus Germaniei, vechi inamic al ţării sale, dar şi altor state, să contribuie la realizarea “unei solidarităţi de facto” şi să pună “bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”. Lua, astfel, sfârşit o lungă istorie de confruntări sângeroase, era prevenită declanșarea celui de al treilea război mondial şi se inaugura o nouă etapă în evoluţia continentului nostru, bazată nu pe forţă şi violenţă, ci pe cooperare economică şi pe armonizare legislativă.

Importantă pentru Uniunea Europeană este deviza Unitate în Diversitate. Fiecare ţară care a ales în mod democratic să adere la Uniunea Europeană îşi însuşeşte valorile sale fundamentale de pace şi solidaritate. Aceste valori prind contur prin dezvoltarea economică şi socială care ţine cont, în acelaşi timp, de dimensiunile de mediu şi regională, garanţii ale unui nivel de viaţă decent pentru toţi cetăţenii. În prezent, ambiţiile de europenitate sunt susținute de proiecte noi : securitatea europeană și construirea unei Europe care respectă libertatea şi identitatea tuturor naţiunilor și culturilor care intră în alcătuirea sa. Doar astfel Europa poate deveni stăpână pe destinul său şi poate juca un rol pozitiv în lume.

Uniunea Europeană este în slujba cetăţenilor săi. Păstrându-şi valorile, obiceiurile şi limba, aceştia ar trebui să se simtă în Europa ca acasă. Faptul este constatat de emigrația românească, aceasta resimțind europenitatea prin respectul pentru cultura națională peste tot în țările Europei și ale lumii dezvoltate.

Biblioteca Bucovinei a celebrat Ziua Europei prin vernisarea de vineri, 7 mai, de către directorul Gabriel Cărăbuș, a Expoziției de carte intitulată « 60 de ani cu Noua Europa – Nașterea Uniunii Europene ». Specialiștii bibliotecii cercetează și raportează despre studiile în creștere pe care elevii, studenții și cercetătorii le efectuează la ora actuală pe tematici europene, în diverse domenii, iar cererea de carte și de informație din Uniunea Europeană și NATO este foarte mare. Se susțin numeroase licențe, masterate și doctorate în domenii UE și NATO, ceea ce atestă pe de o parte un grad înalt de dezvoltare a conștiinței europene și atlantiste, iar pe de altă parte o mărturie privind importanța Bibliotecii Bucovinei în spațiul românesc, în ceea ce privește implementarea misiunilor culturale și educaționale, civice și de comunicare de tip european și atlantist.

Programele culturale ale bibliotecii organizate în ultimii ani au afirmat identitatea românescă, alaturi de ea așezând cu drepturi egale, în spiritul constituției europene, identitățile conlocuitoare ale Bucovinei : germană, evreiască, poloneză, rusă, ucraineană, armenească, lipovenească, maghiară, rromă etc. Aceste programe au militat continuu împotriva discriminării de orice fel, precum și pentru reducerea strategiilor de gândire și de comunicare totalitare reziduale în Bucovina, împlinind misiunea unei biblioteci publice europene autentice de a furniza accesul democratic la carte, informație , cultură și educație a tuturor cetățenilor Uniunii Europene, fără discriminare.

Săptămâna Europei la Biblioteca Bucovinei, deschisă pe 9 mai, de Ziua Europei și durând până vineri 14 mai, continuă cu evenimentul de luni : Biblioteca Bucovinei la City Gallery, adresând invitația sucevenilor de a participa la lansarea unei prestigioase cărți de afirmare a identității europene prin celebrarea identității feminine românești contemporane. Evenimentul va avea loc așadar, luni, 10 mai, la Galeria Shopping City, în prezenţa Monicăi Tatoiu, coordonatoarea volumului. Va fi lansat volumul “Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti”, Ed. Neverland, 2010 – o carte care cuprinde reflecţiile a 73 de femei de succes din România, din care șapte sunt coautoare din Suceava : Irina Badrajan (medic), Angela Furtună (scriitoare, publicistă, specialist în marketing cultural, PR și comunicare internațională), Cristina Iacob (manager librăria Cărturești Suceava), Lorelai Mironescu (specialist în marketing Suceava), Lucia Puşcaşu (pictor, profesor), Elena Steiciuc (profesor universitar), Angela Zarojanu (subprefect de Suceava). Lucia Pușcașu își va vernisa cu aceeași ocazie și expoziția de pictură.

Săptămâna Europei la Biblioteca Bucovinei continuă cu întâlnirea de joi, 13 mai, ora 18, în cadrul ediției a șasea a Programului european de mare succes dedicat muzicii, literaturii și artelor majore Integrala Johann Sebastian Bach reunit cu Magia Chopin și Anul Paul Celan, când vor fi audiate Sonata für Violine und Cembalo No.1 h-moll BWV 1014 de J.S. Bach (Adagio, Allegro, Andante, Allegro), în interpretarea Musica Antiqua Köln cu Reinhard Goebel la vioară, Jaap Ter Linden la viola da gamba și Robert Hill la clavecin, precum și Piano Concert Nr. 1 în E Minor, op. 11 de Frédéric Chopin (Allegro Maestoso, Romanza : Larghetto, Ronda : Vivace), într-o interpretare a Slovak Philarmonic Orchestra, dirijor Libor Pesek, la pian Ida Cerneka. Corina Derla și Angela Furtună (autoarea programului) vor lansa cu această ocazie seria Itinerarii europene celebre în Bucovina (1) – prezentare Corina Derla. Organizatorii sunt Consiliul Județean, Biblioteca Bucovinei, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Suceava, Uniunea Polonezilor din România, Comunitatea evreilor din Suceava, Forumul Regional al Germanilor din Bucovina, Uniunea Ucrainenilor din Bucovina.

Săptămâna Europei la Biblioteca Bucovinei se încheie vineri, 14 mai, ora 16, cu programul de strategii artistice de ordonare a haosului, jucării mentale urbane, literatură insesizabilă și muzică, intitulat DADA este insesizabilă. Ca și imperfecțiunea. Evenimentul, inclus în programele francofone tradiționale (Le Printemps des Poètes, lectures publiques) ale bibliotecii, este posibil datorită legăturii cu Centre Pompidou și Conservatorul de Muzică din Luxembourg.


Intră acum și în grupul de