100 de elevi din toată țara participă la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică organizată și finanțată de USV: Performanța elevilor români este validată anual de medaliile obținute la olimpiadele internaționale


Intră acum și în grupul de

Olimpiada de Astronomie și Astrofizică a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava debutează astăzi, 26 iulie.

Vor participa aproximativ 100 de elevi din 14 județe, selectați prin etape județene ale competiției, împărțiți pe două categorii de vârstă, juniori (gimnaziu) și seniori (liceu), a informat USV.

Probele se vor desfășura marți și miercuri, în amfiteatrele Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și ale Facultății de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management.

Manifestarea este finanțată de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și organizată în colaborare cu Societatea Științifică „Cygnus”.

„Organizată pentru a pune în valoare elevii capabili să facă performanță în cadrul unei discipline ce nu se găsește în curricula școlară și pentru a stabili componența loturilor olimpice naționale ale României la olimpiadele internaționale din acest an, competiția se va desfășura onsite”, se arată în comunicatul Universității sucevene.

Olimpicii pregătiți la Suceava

Echipa de coordonare este formată din: prof. univ. dr. Mihai Dimian – prorector al USV, prof. dr. Petru Crăciun – inspector de fizică în cadrul ISJ Suceava, prof. Victor Șutac – președintele Societății Științifice „Cygnus” și lect. dr. Cristian Pîrghie – directorul Observatorului USV.

„Deși astronomia și astrofizica nu fac parte din disciplinele curriculei școlare din gimnaziu sau liceu în Romania, există numeroase cercuri și ateliere organizate în instituțiile de învățământ din întreaga țară, în care elevii pot face performanță sub coordonarea unor profesori de valoare.

Performanța elevilor români este validată anual de medaliile obținute la olimpiadele internaționale, România clasându-se an de an printre țările cu cele mai frumoase rezultate internaționale.

Trebuie menționat faptul că lotul olimpic român, ce reprezintă țara la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, este coordonat de prof. Petru Crăciun și se reunește anual la Suceava în vederea pregătirii, iar printre elevii care au obținut în ultimii ani medalii internaționale importante se numără și elevi suceveni”, a subliniat USV.


Intră acum și în grupul de