Mii de pelerini sunt așteptați la pelerinajul marian de la Cacica. Sf. Liturghie va fi celebrată de PS Iosif Păuleţ împreună cu PS Petru Gherghel și PS Antal Majnek și aproape 100 de preoți din țară și străinătate


Intră acum și în grupul de

Mii de pelerini sunt aşteptaţi anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 şi 15 august 2021, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie de hram, din ziua de 15 august, ora 11.00, vor participa PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Antal Majnek, episcop de Muncaci – Ucraina, anunță Episcopia Catolică de Iași.

Sursa citată menționează că pelerinii sunt invitaţi să observe măsurile de prevenţie în vigoare în această perioadă.

Programul va începe sâmbătă, 14 august, la ora 12.00, când  pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România a Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, va celebra Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Părintele provincial va ţine şi predicile de la Liturghiile principale ale pelerinajului.

La ora 18.00 va fi Sfânta Liturghie celebrată de PS Iosif Păuleţ, animată de copii, ministranţi, tineri, seminarişti şi persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din glasurile şi din inimile pelerinilor.

În ziua de hram, duminică, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, Sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 Sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de PS Iosif Păuleţ, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

În scrisoarea pastorală dată ca o invitaţie la pelerinajului de la Cacica, cu titlul „În jurul lui Isus şi al Mamei sale la Cacica” PS Iosif Păuleţ i-a invitat pe credincioşi, în aceste timpuri dificile, să se îndrepte către sanctuarul Sfintei Fecioare de la Cacica: „Avem cu adevărat nevoie, asemenea ucenicilor lui Isus, de puţină odihnă, de linişte şi rugăciune, astfel încât să redescoperim fundamentele vieţii noastre şi să putem da un sens la tot ceea ce trăim şi realizăm pe pământ. Iată de ce doresc să vă invit şi anul acesta la pelerinajul care va avea loc la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica”.

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov: Józef Bilczewski şi Józef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.


Intră acum și în grupul de