Maraton artistic și cultural săptămâna viitoare la Fălticeni: Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” și Festivalul de Film Documentar și de Film de Scurtmetraj „Draga Film Fest”


Intră acum și în grupul de

Mari nume ale teatrului și cinematografiei românești, dar și tinere talente vor fi prezente în perioada 23-29 august, la Fălticeni la cea  a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” şi la prima ediție a Festivalului de Film Documentar şi de Film de Scurtmetraj „Draga Film Fest”.

”Povestea acestui festival a pornit în urma unei discuții pe care preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural , a avut-o cu regretata actrița Draga Olteanu Matei care și-a dorit foarte mult să susțină tinerii din Fălticeni”, a declarat Ștefania Mihăilescu, moderatorul FITT ”Gr. V. Birlic”, la Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.

Acest maraton artistic și cultural va avea loc în trei locații diferite din Fălticeni: sala „Draga Olteanu Matei”, sala mare a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” şi în curtea interioară a Colegiului „Vasile Lovinescu”, unde va fi amplasată scena mare şi ecranul cinematografic.

”Sunt trei locații pentru că vom avea foarte multe spectacole pentru copii, adolescenți, adulți și bineînțeles concerte, recitaluri și proiecții de filme. Prin urmare,  fiecare zi este încărcată, iar cele trei locații vor asigura spațiul pentru tot ce ne-am propus în program”, a completat moderatorul evenimentului.

În urma preselecțiilor, vor participa în concurs șapte trupe de teatru formate din liceeni şi studenți din țară şi străinătate. Au fost selectate pentru faza finală a competiției trupele: „Artis” Piatra Neamț; „Ghioceii” Mingir (Basarabia); „Gong” Roman; „Protha” Panciu; „Șapte” Cluj-Napoca, „Thaliamar” Mangalia; „Victory of Art” București, acestea urmând să intre în concurs în zilele de 24, 25 şi 26 august, începând cu ora 9, pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”. Juriul festivalului de teatru este format din: Vlad Rădescu, Gheorghe Balint, Gavril Pătru, Lorette Enache, Vlad Basarabescu și Ana Maria Fasolă.

”Vom avea întâlniri de suflet cu actrițele Ileana Popovici, Maria Ploae, dar și cu Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu, Carmen Olaru. Nume mari care au făcut film, care iubesc filmul și care iubesc publicul și de aceea au acceptat sa fie alături de noi la Fălticeni”,  a declarat Ștefania Mihăilescu.

Vizionarea filmelor înscrise în concursul din cadrul Festivalului „Draga Film Fest” va avea loc în perioada 24-27 august, începând cu ora 11:30, la sala de spectacole „Draga Olteanu Matei”. Cinemateca de noapte va oferi cinefililor, în fiecare seară începând cu ora 23:00 filme de cinematică vechi sau noi, dar şi întâlniri cu actori şi regizori. Din juriul Draga Film Fest vor face parte: Șerban Marinescu, Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Ileana Popovici, Carmen Olaru Și Cosmin Ștefan.

Şi pe cei mici îi așteaptă surprize, cum ar fi piese de teatru pentru copii cu actori din Iași, Piatra Neamț şi Republica Moldova.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret ”Grigore Vasiliu Birlic” reprezintă un loc foarte bun de conectare a tinerei generații cu nume mari ale teatrului și cinematografiei românești.

”Arta unește oamenii și sufletele. Într-adevăr, pentru tinerele generații, acest festival este un exemplu foarte bun, pentru că ei pot avea contact cu generația veche de actori, cu cei care încă ne-au mai rămas alături de noi. Aceștia reprezintă o sursă de inspirație, atât pentru tinerii care vor să devină actori, cât și pentru tinerii care pur și simplu iubesc arta”, a transmis Ștefania Mihăilescu, moderatorul FITT ”Grigore Vasiliu Birlic”.

Intrarea este liberă la toate spectacolele din cadrul festivalului, iar organizatorii  recomandă ca cei care își doresc să ia parte la spectacole să vină din timp, pentru că unele dintre spații sunt cu număr limitat de locuri.

Invitați speciali: Claudiu Bleonț, Nicolae Mărgineanu, Vlad Rădescu, Șerban Marinescu, Dan Pița, leana Popovici, Pavel Bartoș, Daniela Vlădescu, Mircea Baniciu, Anca Sigartău, Dorina Lazăr, Valentin Teodosiu, Dorel Vișan, Maia Morgenstern, George Mihăiță, Rodica Mandache, Maria Ploae, Ileana Popovici, Sofia Vicoveanca, Ovidiu Cuncea.   

”Ediția cu numărul al XI-lea  vine și cu trei sărbătorite. O vom sărbători în cadrul evenimentului pe Sofia Vicoveanca, la împlinirea vârstei de 80 de ani, pe Ileana Popovici, la 75 de ani și pe Maria Ploaie la 70 de ani. Suntem încântați că vor fi alături de noi, așa încât, cred că e un motiv bun pentru toți iubitorii de artă, de muzică, de teatru și film să fie prezenți și să se întâlnească cu aceste mari doamne”, a declarat moderatorul Festivalului ”Gr. V. Birlic”.

Programul zilelor de festival:

Luni, 23 august

Ora 12 – Deschiderea oficială a Festivalului „Birlic”. Parada costumelor de teatru împreună cu actorii de la Ateneul Naţional din Iaşi

13 – Ateneul Naţional din Iaşi: „Aventuri cu Dl. Goe” (Spectacol pentru copii)

16.30 – Ateneul Naţional din Iaşi: „Să vezi ce te spun lu mama!”, spectacol in memoriam Petrică Ciubotaru

18.15: Lansarea cărţii „Ospiciul creator”, autor: Alexandru Cojocariu

18.40 – Compania teatrală „Unfortunate Thespians” Bucureşti: spectacolul „Eden”

21.30 – Spectacolul „Incredibil, dar adevărat: Don Giovanni şi Flautul fermecat!”, protagonişti: Ion Bogdan Ştefănescu, Carina Geanina Boanţă, Salomeea-Lois Bodea şi Mihai Vaida; spectacol In memoriam Eusebiu Ştefănescu

23 – Cinemateca de noapte: filmul „Ilustrate cu flori de câmp”, regia: Andrei Blaier; film in memoriam Draga Olteanu Matei şi Carmen Galin.

Marţi, 24 august

Ora 9 – Concurs trupe de teatru în cadrul FITT Birlic

11.30 – Vizionare de filme în concurs în cadrul „Draga Film Fest”

13 – Ateneul Naţional din Iaşi: „Dumbrava Basmelor Muzicale” (spectacol pentru copii)

16.15 – Moment coregrafic: „Renaşterea”, interpretează Alexandra Apetrei.

16.30 – Teatrul de Artă Socială „Mina” Bucureşti: spectacolul „Ursul”, spectacol in memoriam Dinu Apetrei

18.30 – Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, spectacolul „Bani din cer”

21.30 – Moment „Poesis” cu Diana Jipa (vioară), Ştefan Doniga (pian) şi invitaţi surpriză

22 – Mike Vlahopol & The Crossroads: „We cover your night blues, funk & rock”

23 – Cinemateca de noapte: filmul „Reconstituirea”, regia: Andrei Blaier, film in memoriam Vladimir Găitan; întâlnire de suflet cu Ileana Popovici

Miercuri, 25 august

Ora 9 – Concurs trupe de teatru în cadrul FITT Birlic

11.30 – Vizionare de filme în concurs în cadrul „Draga Film Fest”

13 – Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” Chişinău: „Parte dreaptă” (spectacol pentru copii)

16.30 – Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi: spectacolul „Skalski”

18.30 – Teatrul „Globe” – Bucureşti: spectacolul „Spune-mi ce-ai făcut cu banii?”; distribuţia: Claudiu Bleonţ, Anca Sigartău şi Claudiu Maier; spectacol in memoriam Emil Hossu

21.30 – Moment „Poesis” cu Diana Jipa (vioară), Ştefan Doniga (pian) şi invitaţi surpriză

22 – Recital de muxică folk cu Adrian Bezna şi Ştefania Iacob; lansarea cărţii „Virâsul molipsitor” de Sorin Poclitaru

23 – Cinemateca de noapte: filmul „Binecuvântată fii, închisoare”, regia: Nicolae Mărgineanu; întâlnire de suflet cu Maria Ploae

Joi, 26 august

Ora 9 – Concurs trupe de teatru în cadrul FITT Birlic

11.30 – Vizionare de filme în concurs în cadrul „Draga Film Fest”

13 – Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” Chişinău: „Prinţesa broască” (spectacol pentru copii).

16.30 – Klavier Art: Spectacolul „Rădăcini”. Expoziţia „Enescu 140 – Rădăcini” – Andrei Mihai Radu (vioară), Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu (pian la patru mâini)

18.30 – Teatrul „Birlic” Fălticeni, spectacolul „Femei”; regia: Vlad Basarabescu, distribuţia: Ana Maria Fasolă, Diana Iorgu şi Irina Tocănel; spectacol in memoriam Jules Cazaban

21.30 – Moment „Poesis” cu Diana Jipa (vioară), Ştefan Doniga (pian) şi invitaţi surpriză

22 – Recital de muzică folk cu Mircea Baniciu

23 – Cinemateca de noapte: filmul „Ochi de urs”, regia Stere Gulea; întâlnire de suflet cu Sofia Vicoveanca şi Daniela Vlădescu.

Vineri, 27 august

Ora 9 – Concurs de recitare şi monolog în cadrul FITT Birlic

9 – Vizionare filme în concurs în cadrul „Draga Film Fest”

12 – Avanpremiera filmului „Elixir”, regia Nicolae Mărgineanu; distribuţie: Doru Ana, Maria Ploae şi Teodor Suditu

13 – Trupa „Artis” Piatra Neamţ: „Hansel şi Gretel” (spectacol pentru copii)

16.30 – Maria Magdalena Chihaia: spectacolul „Michelle” (one woman show)

18 – Lansarea cărţii „Draga”, invitaţi de onoare: Dorel Vişan, Ioan Moldovan şi Nadia Farcaş

18.30 – Teatrul „Odeon” Bucureşti, spectacolul „Natură moartă cu nepot obez”, de Ion Sapdaru; regia: Eugen Făt, distribuţia: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Pavel Bartoş, Angela Ioan şi Nicoleta Lefter

21 – Gala decernării premiilor Fitt Birlic ed. a XI-a şi „Draga Film Fest”, ed. I. Decernarea titlului de cetăţean de onoare actorilor Vlad Rădescu, Ovidiu Cuncea şi coregrafei Lorette Enache. Invitaţi de onoare: soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, manager, Daniela Vlădescu.

Sâmbătă, 28 august

Ora 13 – Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” Botoşani: „Peştişorul de aur” (spectacol pentru copii)

16.30 – Teatrul „Tandem” – Piatra Neamţ: spectacolul „Prof”, spectacol in memoriam Draga Olteanu Matei

18.30 – Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” Lugoj: spectacolul „Hangiţa”

21.30 – Recital „Summer swing” – Ştefania Mihăilescu

23 – Cinemateca de noapte: Filmul „30 de ani şi 15 minute”; întâlnire cu regizorul ‘tefan Mandachi.

Duminică, 29 august

Ora 13 – Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” Botoşani: „Punguţa cu doi bani” (spectacol pentru copii)

16.30 – Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava: spectacolul „Pisici II”

18.30 – Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău: spectacolul „Tu ce te bagi?”, spectacol in memoriam Dinu Apetrei

21.30 – Concert Folk-Pop-Rock cu trupa „Spam”

23 – Vizionarea filmelor TVR Iaşi „Draga, pentru ca să fie dragă tuturor” şi „Petru Ciubotaru, 50 de ani pe scena Naţionalului ieşean”, realizator: Carmen Olaru.


Intră acum și în grupul de