Teatrul Municipal „Matei Vișniec” invită sucevenii la masa rotundă „Ion Caramitru și locul său în cultura română”


Intră acum și în grupul de

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava organizează duminică, 26 septembrie, ora 15:30, o masă rotundă cu tema: Ion Caramitru și locul său în cultura română.

Evenimentul este organizat in memoriam Ion Caramitru și se va desfășura în spațiul expozițional TMMVS; un dialog moderat de Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava care va avea invitați de seamă precum: Călin Ciobotari – director al Școlii Doctorale de Teatru din Iași,  Carmen Mihalache – director al revistei Ateneu din Bacău și Marius Petru Rogojinschi – managerul Teatrului pentru copii și tineret „Vasilache” Botoșani.

Ion Caramitru a fost și va rămâne unul dintre cei mai valoroși artiști ai României, o personalitate de cultură prețioasă, un extraordinar actor, el va rămâne un simbol al generației de mari artiști, un model de eleganță, carismă și generozitate.

Implicarea deosebită în sfera culturală i-a adus recunoașterea publică fiind distins, în anul 2017, cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, înmânat de ambasadorul Japoniei la București și titlul de Cetățean de onoare al municipiului București.

Pentru Ion Caramitru, pasiunea pentru teatru a rămas mereu pe primul loc. Interpretările sale memorabile din Shakespeare au impresionat-o și pe regina Elisabeta a II –a, care l-a numit Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic.

În semn de recunoștință pentru tot ce a realizat marele actor Ion Caramitru pentru teatrul românesc, Sala Mare a Teatrului Național din București a devenit Sala Ion Caramitru.

Unul dintre invitații care va participa la acest eveniment,directorul Școlii Doctorale de Teatru din Iași, Călin Ciobotari este licențiat la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și la Facultatea de Teatru Iași, secția Teatrologie; are un Master în Hermeneutică, și un doctorat în Teatrologie la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Scriitor, critic de teatru, redactor șef al revistei „Dacia literară”, publicist la importante reviste din țară, autor de texte dramatice, scenarii și dramatizări, Călin Ciobotari este membru al UNITER, al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru.

Călin Ciobotari a fost premiat de UNITER, în 2019, cu premiul pentru critică teatrală și este, astăzi, una dintre vocile care contează în zona teatrologiei românești. Consideră că un critic de teatru trebuie să dea dovadă de onestitate și de o bună cunoaștere a fenomenului teatral la nivel mondial.

Directorul prestigioasei reviste „Ateneu” din Bacău, Carmen Mihalache, va fi, de asemenea, prezentă la dezbatere.

Critic de teatru, eseistă, publicistă, redactor, Carmen Mihalache este membră a UNITER şi a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fost implicată o vreme în viaţa unui teatru ca secretar literar, și a publicat mai multe volume dintre care amintim: „Logică de femeie”, „Unora le place teatrul” și „Teatru la filtru”. A publicat, de asemenea, articole, cronici teatrale, plastice şi literare, eseuri, interviuri în ziarele: „Deşteptarea”, „Ziarul de Bacău” şi revistele „Ateneu”, „Vitraliu”, „Teatrul”, „Teatrul azi”, „Cronica”, „Contemporanul”, „Bucovina literară” și „Cronica veche”.

„Iubesc atât de mult teatrul, artă a clipei, artă vie, a comunicării directe, a emoţiei pe care o simţi într-o sală de spectacol şi o împărtăşeşti cu ceilalţi într-o experienţă comună. Merg la teatru din plăcere, recunosc, sunt hedonistă, caut bucuria. Iar când o găsesc, vreau să o transmit mai departe, să o împart cu mai mulţi oameni, să-i contaminez de iubirea mea pentru teatru, care mi-a împlinit şi mi-a colorat viaţa.” (Carmen Mihalache, din vol. „Teatru la filtru”)

Regizorul și actorul Marius Rogojinschi, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” s-a născut la 15 aprilie 1960, în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, clasa profesorilor universitari Olga Tudorache și Florin Zamfirescu.

De-a lungul carierei sale Marius Rogojinschi a jucat multe roluri importante precum: Cațavencu, Falstaff, Petrucchio, Claudius, Pampon, Ianke, iar ca regizor a montat nenumărate spectacole la Teatrul „Vasilache” sau în alte institutții, obținând numeroase premii și distincții, dintre care amintim: Premiul pentru cel mai bun spectacol educativ „Pinocchio rămâne la școală?”, în cadrul Festivalului Internațional al Teatrelor de păpuși „Sub căciula lui Guguță” Chișinău 2007.


Intră acum și în grupul de