Alianța Franceză Suceava anunță organizarea de noi activități care să răspundă cerințelor actuale ale publicului francofon din ce în ce mai numeros


Intră acum și în grupul de

Alianța Franceză din Suceava a reînceput activitatea, de  luni, 10 ianuarie 2022, cu o ofertă bogată de cursuri și activități. Anul acesta, programul său prevede atât activități culturale, științifice și de formare cunoscute și apreciate de comunitatea suceveană, cât și numeroase activități noi, inedite, care să răspundă cerințelor actuale ale unui public francofon din ce în ce mai numeros.

Dintre activitățile și proiectele deja consacrate ale Alianței Franceze, care  s-au impus  de-a lungul ultimilor ani cu ajutorul Biroului Francez din Suceava, amintim seria activităților din cadrul După-amiezelor francophone/Les après-midi francophones, desfășurate în fiecare miercuri, stagiul de formare destinat profesorilor și viitorilor profesori de limba franceză Primăvara Inovării Limbii Franceze/Le Printemps de l’Innovation du Français (PIF) (mai 2022), Festivalul Filmului Francez (iunie 2022), Sărbătoarea muzicii/ Fête de la musique (iunie 2022), Școala de vară francofonă/ Ecole d’été francophone destinată copiilor de 6-14 ani (iunie-iulie).

Anul 2022 este anul în care Alianța Franceză continuă și dezvoltă proiectele sale destinate promovării teatrului francofon la Suceava și a utilizării teatrului ca mijloc de învățare a limbii franceze. Astfel, în martie 2022, în parteneriat cu Delegația Generală Valonia-Bruxelles la București, va avea loc la Suceava premiera spectacolului francofon La vie de Vieuxtemps, realizat în cadrul proiectului Clasic e Fantastic. Copilăria marilor muzicieni, iar în aprilie este prevăzută participarea unor trupe de elevi și liceeni din județul Suceava la un concurs de improvizație teatrală de la Craiova.

Tot în luna martie, luna Francofoniei, va avea loc o activitate inițiată la nivel european, Cafe Europa, destinată schimburilor de opinii referitoare la libertatea presei între ziariști români și francezi.

Alianța Franceză din Suceava va fi de asemenea partener în prestigioasa activitate organizată de Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, Maratonul de Business (martie 2022) și va iniția activități de încurajare a turismului francofon în Bucovina, în parteneriat cu agenția de turism Țara Autentică.

O altă surpriză plăcută pentru sucevenii francofoni este demararea activității online Cântărețul lunii/Le chanteur du mois, începând cu luna februarie, prin care publicul larg va avea posibilitatea să întâlnească un cântăreț francez mai puțin cunoscut și să descopere cele mai semnificative cântece din repertoriul său. Animatorul acestei întâlniri, organizată la începutul fiecărei luni, va fi Frédéric Castel, un cadru universitar pasionat de muzică, inițiatorul a două proiecte de succes dedicate promovării muzicii franceze –  asociația Troyes chante și emisiunea de radio On allume des étoiles.

Partenerii Alianței Franceze din Suceava în organizarea acestor activități și proiecte sunt atât instituții francofone prestigioase precum Ambasada Franței, Institutul Francez din România, Organizația Internațională a Francofoniei, Agenția Universitară a Francofoniei, Delegația Generală Valonia-Bruxelles la București, cât și instituții de învățământ, administrative și culturale locale, precum Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Biblioteca județeană „I. C. Sbierea”, Muzeul Național al Bucovinei, Inspectoratul Școlar Județean, Casa de Cultură a Studenților, Biblioteca USV, Școala gimnazială nr. 1 Suceava, Asociația Română a Profesorilor Francofoni – filiala Suceava, etc.

Prima activitate din acest an va fi organizată de Alianța Franceză din Suceava miercuri, 12 ianuarie 2022, ora 18:00, în cadrul proiectului  “După-amiezelor francofone”, când va avea loc conferința online „La situation du français au Sénégal, aujourd’hui” (Situația limbii franceze în Senegal, astăzi).

Invitatul acestei întâlniri este Abdou FALL, doctorand în Științe ale Limbajului și Didactică la Universitatea « Assane Seck » din Ziguinchor, Senegal, în prezent student Erasmus la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în anul universitar 2021-2022. Acesta va prezenta situația limbii franceze în contextul plurilingv al Senegalului, politicile lingvistice aplicate în această țară în favoarea limbii franceze, dar și în sprijinul limbilor locale, precum și alte aspecte referitoare la importanța și rolul jucat de limba franceză în această țară africană.

Linkul de participare la această conferință va fi disponibil pe adresa de facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151, dar și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro. Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.


Intră acum și în grupul de