Acasă Evenimente CJ Suceava organizează mai multe evenimente de Ziua Culturii Naționale. Niculai Barbă:...

CJ Suceava organizează mai multe evenimente de Ziua Culturii Naționale. Niculai Barbă: Este un bun prilej prin care să punem în evidență zestrea culturală a zonei, să omagiem oamenii de cultură care au contribuit la îmbogățirea zestrei culturale, dar și pe cei care sunt contemporani cu noi


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat, joi, că și în acest an Consiliul Județean Suceava împreună cu instituții partenere va organiza mai multe manifestări pentru marcarea Zilei Culturii Naționale-15 ianuarie.

Astfel, se vor desfășura mai multe acțiuni la Suceava, Călinești-Cuparencu și Putna de omagiere a poetului național, Mihai Eminescu, dar și de apreciere a mai multor oameni de cultură din județul Suceava.



„Desfășurăm activități atât în spațiul liber cu prezență fizică respectând restricțiile impuse, dar și online. În program este inclus și Festivalul literar „Mihai Eminescu” ce a continuat și în pandemie ajungând la ediția cu numărul 31. Ziua Culturii Naționale este un bun prilej pentru a desfășura o serie de activități prin care să punem în evidență zestrea culturală a zonei, a Bucovinei, a județului Suceava, să omagiem oamenii de cultură care au contribuit la îmbogățirea zestrei culturale, dar și pe cei care sunt contemporani cu noi. Am auzit des spunându-se că marile personalități sunt recunoscute doar după ce nu mai sunt în viață sau că nu sunt recunoscute la ele acasă. Nu sunt de acord cu acest tip de abordare și de aceea îmi doresc ca aprecierile să le transmitem direct oamenilor de cultură ai județului, să încurajăm activitățile culturale și să încurajăm actul de creație”, a spus Niculai Barbă.

Manifestări organizate pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, Ziua lui Mihai Eminescu

Manifestările sunt organizate de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural ”Bucovina”, Muzeul Național al Bucovinei, Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera” și în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – Mănăstirea Putna, se desfășoară în format fizic și on-line, astfel:

9:00 – Suceava – Depunere jerbe omagiale la bustul lui Mihai Eminescu din zona Teatrului Municipal ”Matei Vișniec”;

9:30 – Suceava – Depunere jerbe omagiale la bustul lui Ciprian Porumbescu din Parcul Central;

10:00 – Suceava, Muzeul Național al Bucovinei – Înmânarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Suceava sculptorului Ion Mândrescu;

11:00 – Călinești Cuparencu – Depunere jerbe omagiale la bustul lui Mihai Eminescu;

12:00 – Mănăstirea Putna

– Slujba parastasului pentru poetul național Mihai Eminescu;

Depunere jerbe omagiale la bustul lui Mihai Eminescu;

Anunțarea Marelui Premiu pentru exegeză eminesciană acordat în cadrul Festivalului literar „Mihai Eminescu”, ediția a XXXI-a 2022;

14:00 – ”Pe urmele lui Eminescu” producție literar-muzicală a Școlii Populare de Artă ”Ion Irimescu” (on-line).

Alte activități

Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera”

– ”Citindu-l pe Eminescu” – Recital de poezie din creația eminesciană (on-line);

”Sub semnul lui Eminescu”: expoziții de carte.

Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava

Expoziție sculptor Ion Mândrescu – ”Omul, Timpul, Spațiul”;

Expoziție internațională de artă plastică ”Lumina Nordului” – Putna 2021; Ilustrații la poeziile lui Ciprian Porumbescu, grafician: Mihai Pânzaru PIM.

    La depunerile de jerbe omagiale vor fi momente muzicale și recitări.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version