„Zilele Eminescu la USV”. Tema manifestării este în acest an „Eminescu și tinerețea poeziei”


Intră acum și în grupul de

Sub semnul Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu  Casa de Cultură a Studenților, Colegiul Național „Petru Rareș”, Casa de Poezie Light of Ink, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Spiru Haret”, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Centre de Réussite Universitaire Suceava, Alliance Française Suceava-Roumanie, Erasmus Student Network, The European Law Students` Association și Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia organizează tradiționala manifestare ,,Zilele Eminescu la USV”. Tema manifestării de anul acesta, când se împlinesc 172 de ani de la nașterea Poetului, este Eminescu și tinerețea poeziei.

              Sâmbătă, 15 ianuarie, ora 10:00, la bustul Poetului din Parcul ,,Mihai Eminescu”, tineri elevi, studenți însoțiți de profesori, bibliotecari, oameni de cultură vor depune jerbe de flori ca omagiu celui mai cunoscut și îndrăgit poet din spațiul românesc.

               La ora 10:30, va avea loc Vernisajul expoziției de carte ,,Eminescu în colecțiile Bibliotecii USV”, organizat în Atrium – Corp E al USV, sub îngrijirea doamnei bibliotecar Despina Rotaru. Va fi prezentat și primul film documentar, intitulat ,,Eminescu, Veronica, Creangă”, în regia lui Octav Minar, realizat în 1914.

               Începând cu ora 11:00, în Auditorium-ul „Joseph Schmidt” al USV, cu respectarea restricțiilor impuse de contextul pandemic, va avea loc un bogat program artistic, care include și două lansări de carte de poezie (Grădina de naftalină de Roxana Baltaru, Frumusețea este de Andreea T. Felciuc), sub coordonarea profesorului Gheorghe Cîrstian, lecturi și recitări din poezia eminesciană, conform programului anexat.

             La întâlnirea de anul acesta, vom încerca să răspundem la întrebări precum: ,,Cui i se adresează Eminescu în timpurile de astăzi, răscolite de neliniști și incertitudini?”, ,,Cum mai ajungem noi la Eminescu astăzi?”, ,,Ce spun tinerii despre poezia eminesciană?”. Totodată,  iată câteva dintre subiectele majore în întâlnirile de sâmbătă: ,,Eminescu și tinerii”, ,,Tinerii și poezia”, „Tinerețea poeziei”.

             Pentru că Eminescu nu este doar un nume! El a existat, încă există și ne este dor de el. Și avem nevoie de Eminescu! Prin Eminescu avem o țară, cu Eminescu vorbim o limbă, în Eminescu ne trăim identitatea, în jurul lui Eminescu ne adunăm pentru a iubi, a lăcrima, a ne regăsi, căci Eminescu ne-a dăruit o Floare albastră, cea mai frumoasă poezie din literatura română.

             Participanții la evenimentul de sâmbătă vor primi în dar volumul Frumoasă-i, o selecție din cele mai frumoase poezii eminesciene, apărut la Casa Editorială Demiurg, în anul 2013, cu ocazia împlinirii a 50 de ani a universității sucevene.


Intră acum și în grupul de