Cu bani putini, cea de a IV-a editie a Festivalului International de Folclor „Cantecele Neamului se va sustine in octombrie


Intră acum și în grupul de

„Zbaterile” directorului Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu”, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, Petre Horvat de a organiza, după o pauză de un an, din lipsa fondurilor a Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Neamului”, ediţia a IV-a, au avut sorţi de izbândă.

„Este prins în planul de activităţi aprobat de Consiliul Judeţean Suceava. Vom vedea cum stăm cu fondurile şi îl vom organiza chiar dacă nu va avea o amploare cum ne-am dori, dar nu vrem să fie o rupere. Mai ales că se adresează unui segment foarte special – elevilor şcolilor populare de artă din ţară şi din comunităţile româneşti din străinătate. S-ar putea ca anul acesta să avem participanţi din Grecia, Spania, Italia, am primit multe telefoane de acolo anul trecut. Cântecul popular încă mai trăieşte şi acolo, scopul nostru este să-l aducem acasă. Festivalul este util şi benefic mai ales pentru soliştii de muzică populară, este o rampă de lansare” declara săptămâna trecută, Petre Horvat .

Festivalul se doreşte a fi o rampă de lansare şi afirmare a tinerilor solişti vocali şi instrumentişti, elevi ai şcolilor populare de artă din ţară şi din ţările în care comunităţile româneşti păstrează şi continuă tradiţiile folclorice româneşti -Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia, Franţa, Spania, Portugalia.

Noutăţile au apărut luni când s-a decis că evenimentul se va organiza în luna octombrie, iar CJ Suceava asigură o finanţare de 25.000 lei.

În cadrul concursului, fiecare solist vocal va trebui să cânte două melodii, respectiv o doină sau baladă fără acompaniament şi un cântec de joc cu acompaniament, ambele reprezentând zona folclorică din care provine concurentul.

Soliştii instrumentişti vor intra în competiţie cu două piese instrumentale tipice zonei pe care o reprezintă din care una de virtuozitate. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului folcloric „Bucovina” al Şcolii Populare de Arte Suceava.


Intră acum și în grupul de