SUCEAVA BLUES FESTIVAL –  „FANI ADUMITROAIE” EDIȚIA a XIII-a, 01-02 iulie 2022


Intră acum și în grupul de

În noianul de provocări cotidiene suntem onorați să vă invităm cea de-a XII-a ediție a unui Festival de marcă pentru Suceava. O manifestare care a devenit un reper cultural important al regiunii și care s-a aliniat manifestărilor de gen din toată lumea, păstrându-și menirea și standardele ridicate, aducând notorietate orașului și bucurii prietenilor. SUCEAVA BLUES FESTIVAL, este, în primul rând dedicat acestora, de oriunde ar fi ei; artiști, public, organizatori, voluntari, susținători sau doar curioși conturează acum o întreagă comunitate care așteaptă cu nerăbdare o nouă ediție. Pentru câteva zile frumoase de iulie, Suceava redevine un loc plin de oameni îndrăgostiți de atmosfera unui festival muzical cu o personalitate distinctă.

Festivalul, în sine, este o poveste dincolo de eveniment. S-a născut din pasiune, din spiritul muzicii, din recunoștința pe care prietenii lui Fani Adumitroaie, cel mai important artist de blues pe care l-a avut Suceava și unul dintre pionierii blues-ului din România, i-au adus-o după ce acesta s-a stins din viață.

Pentru 2022 ne propunem o ediție ce se va desfășura pe parcursul a două seri magice, pe Platoul Cetății de Scaun a Sucevei. Structura concertelor presupune show-uri susținute de trupe din România, artiști din SUA și Italia – Big Daddy Wilson, un nume important al scenei din Germania (Kai Strauss) dar și un invitat din Australia în persoana lui Rob Tognoni. Deschiderea o vor face două trupe cu artiști aflați la debut, un bun prilej pentru aceștia de a se face cunoscuți astfel prin intermediul manifestării. Vor urma artiști români consacrați, apoi invitații din străinătate. Totalizând 8 recitaluri ce se vor întinde pe parcursul a 2 seri, urmate de tradiționalele jam-session-uri sau doar un after-party, Suceava Blues Festival va rămâne în topul festivalurilor de gen din România. Mai multe detalii despre aceștia puteți găsi pe pagina de Facebook a festivalului și pe site-urile artiștilor.

Adițional, dar tot în cadrul manifestării, vom încerca să prezentăm înregistrări-mărturii cu fragmente video din recitalurile pe care Fani le-a susținut și pe care am reușit să le recuperăm și să le adăugăm o calitate datorită căreia să poată fi prezentate. Propunem un stand cu discuri-vinil, destinat colecționarilor și împătimiților de muzică, la care se pot găsi și discuri ale artiștilor prezenți, dar și tricouri oficiale ale Festivalului. O zonă de mâncare/băuturi, dar și una de camping (gratuită) vor deservi publicul.

PROGRAM SUCEAVA BLUES FESTIVAL

Spectacolele vor începe în fiecare seară de la orele 19.00. Intrarea în zona Festivalului se va face începând cu orele 17.30.

Vineri, 01.07.2022 Virgil Prispian & After Hours (Ro) Dusty Ride (Ro) Rareș Totu Midnight Sun feat. Amida (Ro) Big Daddy Wilson (USA, Italia)Sâmbătă, 02.07.2022 Foxy Lady (Ro) Florin Giuglea Group (Ro) Rob Tognoni (Australia) Kai Strauss (Ger)

Programul propus poate suferi modificări de ultim moment.

Accesul este gratuit, Suceava Blues Festival fiind un proiect realizat în asociere cu Primăria Municipiului Suceava și în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina și Muzeul Național al Bucovinei. Cu toate acestea, donațiile pentru continuitatea Festivalului sunt apreciate.

În cele 12 ediţii de până acum (festivalul fiind al doilea cel mai longeviv din țară) au concertat nume sonore pe scena Festivalului, toți aceștia propunând abordări diferite ale blues-ului, de la tradițional la modern, lucru care a făcut ca fiecare concert să-și contureze personalitatea lui distinctă și dovedind că muzica nu are vârstă. Pentru că suntem bucuroși că în Suceava acest spirit dăinuie, am invitat trupe locale în deschiderea evenimentului: Pegas, Alex Pattie, 99 Degrees, Hot Cats sau Cooperativa de blues. Din România au participat artiști cunoscuți ca Nightlosers, Rareș Totu, Raul Kusak, Vali Răcilă, A.G. Weinberger, Mike Godoroja, Cyfer, Sorin Chifiriuc, Quo Vadis, Semnal M, Florin Giuglea, Berti Barbera, Nicu Patoi, The BluemanS, Marcian Petrescu, Othello Piano Trio, Southern Cockroaches, dar și artiști tineri sau foarte tineri ca Axis, Andrei Cerbu sau Vlad Prisacariu. Au fost şi artişti români stabiliţi în străinătate: Marius Dobra (Au), Joe Rusi (No), Johnny Mitrache (Fr) sau John Montana (UK). Artişti de top din Europa ca Henrik Freischlader (Ger), Blue Family & Ana Radzic (Ser), Tiny Legs Tim (Be), Borsodi Blues (Hu), Giles Robson, Lee Hedley, Sakis Dovolis Trio (Gr), Malone Sibun Band (UK) sau Aynsley Lister (UK) dar şi nume importante din SUA ca Matt Schofield, Kirk Fletcher, Josh Smith, Dean Bowman, Leslie Smith, Clay Windham, Ryan Donohue. Cea mai bună ediție de până acum a fost în 2019, când pe scenă am avut două dintre cele mai importante nume ale genului, ROBBEN FORD și ERIC GALES (acesta din urmă fiind considerat artistul de blues nr.1 mondial), artiști care au adus recunoaştere Festivalului şi au contribuit la poziționarea acestuia ca unul de top în Europa. Toţi aceştia, dar şi standardul artistic ridicat al evenimentului, au făcut ca publicul să fie prezent în număr din ce în ce mai mare, iar Festivalul să devină o emblemă culturală a Sucevei și României, o manifestare de talie europeană.

Regulile verii 2021 ne-au permis totuși să ne adunăm în fața unei scene, în aer liber, și să ne bucurăm de atmosfera unui Festival devenit deja un punct de reper al vieții culturale sucevene. Și asta după ce, cu un an înainte, am adunat într-un montaj video câțiva artiști și prieteni ai festivalului și ai lui Fani, film pe care l-am botezat @Edition 10.5 și am fost bucuroși să îl difuzăm pe posturi de televiziune locale și pe alte platforme media, vineri, 19 iunie 2020, fiind, și de această dată, un eveniment urmărit de mii de oameni bucuroși de întîlnirea cu artiști de top.

Festivalul a trecut și el prin numeroase schimbări. De la ediția pilot din ”Lăptăria lui Enache” (prilej cu care a fost lansat și unicul produs discografic al lui Fani – BLUES CON-FUSION), manifestându-se în locuri diverse (Casa de Cultură, Club 60, Talcioc Cultural, Gârla Morii, Cetatea de Scaun a Sucevei, Esplanada Casei Culturii) și folosind denumiri care s-au schimbat și ele (MusicFest, Blues No Mercy, Blues Con-Fusion), evenimentul a crescut ca valoare, înglobând, sub umbrela sa, pe lângă artiști și public și parteneri media, sponsori din business-ul local sau voluntari din cadrul altor ONG-uri.

Suceava Blues Festival a devenit un reper cultural important al acestei regiuni, şi a consolidat o formulă sustenabilă prin care arta, divertismentul și educația „fuzionează”. Alte arte, ca filmul, pictura, fotografia se alătură şi ele acestui eveniment. Un concert filmat la ediţia din 2014 şi lansat ca produs live al unui artist prezent în Festival, un documentar intitulat „The Story. The City. The Blues” care spune povestea ediţiilor de până în 2016, expoziţii ale unor artişti plastici, lansări de carte sau de CD-uri, work-shop-uri gratuite, fotografi, jurnalişti, toate acestea se suprapun ideii că artele se pot îmbina armonios. Suntem optimiști și încrezători că și ediția de anul acesta va fi una memorabilă și va continua tradiția Suceava Blues Festival. De aceea vă invităm să fiți parte din povestea lui.


Intră acum și în grupul de