IPS Pimen resfinteste Biserica din Parohia Iaslovat


Intră acum și în grupul de

Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Iaslovăţ, protopopiatul Rădăuţi, va fi resfinţită duminică, 24 octombrie. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de resfinţire se va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească.

Prima biserică de lemn de la Iaslovăţ a fost ridicată probabil pe timpul lui Alexandru cel Bun şi a dăinuit până la 1877 când s-a târnosit biserica nouă la 17 noiembrie sub exarhul renumit Theodor Usatiuc fost rector al Institutului Teologic din Cernăuţi. Biserica actuală a fost finalizată prin reconstrucţia bisericii din 1877, şi care a fost târnosită la 17 noiembrie 1977 de către mitropolitul Teoctist venit atunci la Iaşi. Arhitectul bisericii noi în stil ştefanian a fost Eusebie Lateş, care era arhitectul judeţului fiind şi directorul Institutul de Proiectări din Suceava. Catapeteasma a fost sculptată de către conductorul arhitect Sfeţ I. din Suceava. Pe această catapeteasmă este prezentat un brâu central cu soarele rotitor – din vechea stemă a Bucovinei – fapt ce a însemnat mult curaj prin 1977. Pictura a fost realizată de fraţii pictori de renume internaţional Gavril şi Mihai Moroşan.

În anii 2009-2010 cu sprijinul Primăriei Iaslovăţ şi prin bunăvoinţa unor oameni inimoşi la lăcaşul de închinăciune din satul Iaslovăţ a fost schimbat acoperişul bisericii şi clopotniţei, a fost reabilitată tencuiala exterioara a bisericii, s-au executat lucrări de consolidare la fundaţia bisericii precum şi lucrări de restaurare la poarta de lemn de la intrarea în curtea bisericii.


Intră acum și în grupul de