Premiul cel mare de la Festivalul de film San Sebastian vine la Vatra Dornei


Intră acum și în grupul de

În perioada 19-21 august 2022, la Vatra Dornei, în organizarea Asociației „Gigi Ursu” și a Primăriei Municipiului Vatra Dornei va avea loc prima ediție a Festivalului de Film „Bear Film Festival”, un eveniment cultural care va puncta șase premiere de film la Casa de Cultură „Platon Pardău”.

 Evenimentul de Gală al Festivalului va fi proiecția mult premiatului film „Blue Moon / Crai nou”, realizat în întregime la Cabana Gigi Ursu și în Vatra Dornei, în regia Alinei Grigore. La proiecția filmul, care va avea loc vineri, 19 iunie 2022, de la ora 19.00, vor fi prezenți Alina Grigore – regizor, Gabi Suciu, Adrian Pădurețu – producători și actorii Vlad Ivanov, Ioana Flora, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Ionut Achivoaie. Proiecțiile vor fi completate cu filmele: „Străjerii Deltei” (I și II) – vineri și sâmbătă de la ora 11.00, „Imaculat”- sâmbătă, de la ora 17.00, „Soții de militari”- sâmbătă de la ora 19.00, „Cu drag, Van Gogh”- duminică de la ora 18.00.

„Blue Moon / Crai nou” a câștigat, la sfârșitul lunii septembrie, trofeul  Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, fiind distinsă cu Scoica de Aur – Golden Shell, cel mai mare premiu acordat unui lungmetraj înscris în competiția oficială a festivalului din Spania, premiul urmând a fi expus și la Vatra Dornei.

Pelicula urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul său de dezumanizare. În încercarea de a urma studii superioare și de a scăpa de violența familiei disfuncționale, Irina se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure. O experiență sexuală cu un artist o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să își urmeze scopul de a fugi la București.

Un an și jumătate a lucrat Alina Grigore cu actorii din film pentru dezvoltarea personajelor, dar și a poveștilor din spatele acestora. În urma acestui proces, scenariul a fost rescris aproape în totalitate, o parte din poveste fiind dezvoltată chiar în timpul filmărilor realizate la Cabana Gigi Ursu, în apropiere de orașul Vatra Dornei: „Lucrul cu actorii a implicat o căutare a motivațiilor psihologice, a acțiunilor pe care personajele le întreprind, cu scopul atingerii unui act scenic autentic”.

Cabana Gigi Ursu este prima cabană privată din România, dar și una dintre cele mai vechi cabane din țară, fiind o locație reprezentativă pentru Bucovina datorită impactului istoric și cultural pe care l-a avut pentru întreaga zonă de munte. Cabana, parte a unui peisaj montan superb, a fost însă mistuită de flăcări la câteva luni distanță de finalizarea filmărilor, fiind repusă în funcțiune de cele două proprietare cu ajutorul donațiilor permanente care se fac pentru reconstruirea ei.

Filmările au avut loc, în mare parte, în Munții Giumalău. Echipa și actorii au fost găzduiți de Gabriela și Geta Ursu la cabana din zonă, acolo unde se petrece și acțiunea filmului. Întreaga echipă a vizitat două veri la rând locația pentru a testa cu directorul de imagine diferite viziuni estetice. Colaborarea a implicat o muncă de aproximativ 2-3 ani cu actorii, editorul și directorul de imagine, cu scopul de a cerceta viziuni estetice și de a experimenta felul în care pot fi surprinse situațiile scenice.

Doru BIGHIU


Intră acum și în grupul de