Marturii din Primul Razboi Mondial, la Casa Prieteniei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Expoziţia documentară „Francezi şi români în Marele Război” a fost vernisată, miercuri, la Casa Prieteniei din Suceava, în prezenţa musafirilor francezi, din cadrul Departamentului de Nord-Franţa.

Organizată în cadrul parteneriatului dintre Consiliul Judeţean Suceava şi Departamentul de Nord – Franţa, expoziţia documentară concentrează în 12 panouri, imagini şi text din Primul Război Mondial (1914-1918).

„Expoziţia doreşte să marcheze o veche sărbătoare, Armistiţiul româno-francez, armistiţiu care până în ’45 se sărbătorea anual. Evident că perioada comunistă l-a şters din motive obiective cunoscute. Expoziţia care se desfăşoară pe 12 panouri, prezintă momente importante din colaborarea şi cooperarea româno-franceză din timpul Primului Război Mondial şi faptul că francezii au sprijinit foarte mult România şi armata română.

Este pretenţios să credem că se încearcă o reabilitare a acestei sărbători, însă poate fi un motiv de readucere aminte cel puţin, poate anual în perspectivă”, a declarat, la vernisaj, Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Lucrările sunt realizate de ECPAD (Etablissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Defense) şi au fost panotate şi prezentate cu sprijinul Muzeului Bucovinei.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună de zile şi a fost realizată integral de partea franceză, iar catalogul expoziţiei, care s-a distribuit gratuit, a fost realizat tot de acelaşi departament.


Intră acum și în grupul de