„Ziua Națională a Independenței” celebrată de comunitatea poloneză din România


Intră acum și în grupul de

Comunitatea poloneză din România a celebrat, sâmbătă, „Ziua Națională a Independenței – 11 noiembrie” care este sărbătoarea națională a Poloniei.

Pentru a marca această zi, Uniunea Polonezilor din România a organizat manifestări ce au început la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie la biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou, oficiată de către capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau. Au concelebrat: decanul de Bucovina, pr. Alois Farțadi, pr. dr. Stanislav Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoții diecezei de Iași. A urmat apoi o recepție cu program artistic în cinstea sărbătorii la Casa Polonă din localitate. Elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, sub îndrumarea profesoarei lor de limba polonă, Hanna Gałęcka, elevii Școlii Gimnaziale „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou, sub îndrumarea prof. Maria Ostrovschi-Chahula, ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, coordonat de Ana Zielonka, ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, coordonat de Agnieșca Poleacec și copiii din Cacica, îndrumați de doamna Monica Cehaniuc au pregătit un program artistic care a inclus recitări și cântece patriotice poloneze, precum și imnul de stat al Poloniei și al României. La final Maria Czaykovskaya – cântăreață ucraineană, care a găsit adăpost împreună cu familia ei printre polonezii din Bucovina, a susținut un recital.

La eveniment au participat: ambasadorul Republicii Polone la București – Maciej Lang, consulul Republicii Polone la București – Jarosław Szkirpan, delegația militarilor celui de-al XI-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Doina Iacoban, subprefectul județului Suceava – Cristian Șologon, inspectorul școlar general adjunct – prof. dr. Petru Crăciun, inspector pentru minorități – Cristina Maria Albu, pr. Mihai Cobziuc – consilier eparhial la biroul de relații cu minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția Victoria Longher, președinții și membrii comunităților poloneze din: Cacica, Gura Humorului, Moara, Păltinoasa, Pleșa, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Solonețu Nou, Suceava, Vicșani, Iași.


Intră acum și în grupul de