Spectacole pe scenă, în aer liber, dar și în spații neconvenționale la Suceava și Rădăuți în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec


Intră acum și în grupul de

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava organizează în perioada 18-28 mai 2023 Festivalul Internațional de Teatru, devenit deja tradiție la Suceava, Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023, eveniment aflat la a șaptea ediție care are ca temă Pacea.

Zilele Teatrului Matei Vișniec reprezintă o sărbătoare însemnată a artelor spectacolului prin care se promovează și susținee creativitatea artistică din România.

Astfel, festivalul de la Suceava va veni în întâmpinarea publicului sucevean cu spectacole pe scenă și în aer liber, conferințe cu invitați de excepție, spectacole pentru copii, comedii, spectacole muzicale, expoziții și instalații, spectacole clasice, concerte, lansări de carte. Sperăm ca prin intermediul ediției de anul acesta a Zilelor Teatrului Matei Vișniec să trăim împreună fascinația scenei, emoția și pasiunea actului artistic.

Invitatul special al Zilelor Teatrului Matei Vișniec este, ca în fiecare an, dramaturgul Matei Vișniec. Actorii teatrului sucevean vor deschide oficial festivalul cu premiera spectacolului Livada, după A.P.Cehov, în regia lui Slava Sambriș.

„Considerăm că în plin război este important să discutăm despre pace, despre raţiune, despre cum continentul european poate găsi drumul spre depăşirea adversităţilor, a urii şi a vărsării de sânge. „Pace justă, proces de pace, negocieri de pace, conferinţă de pace, simbol de pace… Nenumărate formule şi sintagme au în componenţa lor acest cuvînt, pace, pe cît de clar pe atît de complex, pe cît de magic pe atît de labirintic. Şi Europa, în forma sa de astăzi, structurată ca o uniune în jurul unor valori solide, este o expresie a păcii, a dezideratului de pace. Iată încă un motiv pentru care merită să reflectăm împreună, în cadrul acestui festival, la ceea ce pot face artiştii pentru ca între oameni să se poată crea legături de încredere de natură să favorizeze pacea.” – Matei Vișniec. Conferința PACE programată în data de 20 mai, la ora 11:00, este un eveniment central al festivalului, ce va fi moderat de invitatul nostru special Matei Vișniec și la care vor participa critici de teatru, directori ai instituțiilor teatrale, scriitori și regizori de renume, atât din țară cât și din străinătate”, arată organizatorii.

Potrivit sursei citate, nume importante ale culturii teatrale românești vor face parte dintre invitații de onoare ai festivalului: Constantin Chiriac, Dragoș Buhagiar, Călin Ciobotari, Oltița Cîntec, Doina Papp, Claudiu Groza, Mihaela Michailov, Radu Apostol, Radu Nica, Katia Pascariu, Ovidiu Caița, Radu Nichifor, Doru Mareș, Carmen Mihalache, Aurelian Bălăiță, Antonella Cornici, Tamara Constantinescu, George Ivașcu, Dan Cristian Turturică, Ioan Cristescu.

De asemenea, vor fi prezenți în cadrul festivalului de anul acesta invitați de seamă din străinătate precum: Alain Timár – director al Teatrului des Halles din Agivnon, orașul gazdă al celui mai important festival de teatru din Europa,  Bruno Mazzoni – traducător, Irina Wolf – critic de teatru din Austria,  Petru Hadârcă – director al Teatrului „Mihai Eminescu” Chișinău, Alexandru Grecu – director al Teatrului Satiricus „I.Luca” Cargiale Chișinău,  Slava Sambriș – director artistic al Teatrului Republican „Luceafărul” Chișinău, Republica Moldova.

Personalitate marcantă a domeniului teatral românesc, Constantin Chiriac, președinte al FITS și director al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu va susține în data de 25 mai, la ora 11:30 conferința Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) – model de dezvoltare durabilă.

Festivalul Zilele Teatrului Matei Vișniec aduce în atenția publicului importante lansări de carte, dintre care menționăm: volumul „Români deportați în ghețurile Siberiei. Mărturii” de Dan Cristian Turturică, președinte al Televiziunii Române, precum și volumul apărut la editura Frank & Time din Berlin – „Teatrul românesc în secolul 21”, de Irina Wolf, critic de teatru stabilit în Austria.

Spectacolul Plugarul și Moartea după Johannes von Tepl, regia Silviu Purcărete va fi o prezență deosebită în festivalul de la Suceava, deoarece este unul dintre cele mai apreciate spectacole ale Teatrului Național V. „Alecsandri Iași”, iar în cadrul Galei UNITER 2022 a fost desemnat cel mai bun spectacol.

Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu va fi prezent în cadrul festivalului cu spectacolul „Spectatorul condamnat la moarte” de Matei Vișniec, regia Antonella Cornici, care aduce în prim plan nume importante din lumea teatrului românesc, renumiții și îndrăgiții actori Marius Manole și Carmen Tănase.

Un alt nume sonor din teatrul românesc este Katia Pascariu, actrița care joacă în spectacolul „Toată liniștea din lume” producție a Centrului Educațional Replika. Katia este, de asemenea, foarte apreciată și pentru rolul principal din multi-premiatul film Babardeală cu bucluc sau porno balamuc și a fost nominalizată de The New York Times printre cei mai buni actori ai anului 2021, alături de Denzel Washington, Joaquin Phoenix, Kristen Stewart și alții.

Cei mai mici iubitori ai teatrului sunt invitați cu bucurie la spectacolele pentru copii care se vor juca atât în aer liber, în Parcul de Agrement Tătărași, cât și pe scena teatrului sucevean: „Soacra cu trei nurori” – Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, Botoșani și „Uriașul egoist” – Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

Invitații speciali ai festivalului sunt actorii Teatrului Național Dramatic M.Shchepkin din Sumy și vin din Ucraina, o țară care trece printr-o situație incredibil de grea și ne vor prezenta spectacolul „Breaking our souls”, în regia lui Radu Ghilaș.

Alături de Ucraina, vor fi prezenți în festival invitați de seamă din alte patru țări, respectiv Franța, Italia, Austria și Republica Moldova  vor participa un număr de 20 de teatre, dintre care 3 trupe de teatru pentru tineret, iar spectatorii suceveni se vor bucura de 64 de evenimente: comedii, povești, spectacole pentru copii, adolescenți și adulți, spectacole muzicale, clasice și contemporane, lansări de carte, concerte, expoziții de fotografie, pictură și desene, instalații audio-vizuale, conferințe și workshopuri, care se vor întâmpla pe parcursul a 11 zile.

Festivalul Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec se desfășoară în numeroase și inedite spații atât în Suceava cât și la Rădăuți; pe lângă cele cinci spații ale Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava – rondul din fața teatrului, foaier, scenă, spațiul expozițional și bibliotecă – spectatorii suceveni se vor putea bucura de evenimentele din cadrul festivalului în următoarele spații: Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă”, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc, Sinagoga Gah,  Ferma de Artă de la Liteni, Auditorium Joseph Schmidt -Universitatea „Ștefan Cel Mare”, Lectoratele Francez și Italian ale Universității „Ștefan cel Mare”, Casa de Cultură a Sindicatelor, Biserica Nașterea Maicii Domnului, Equestrian Dreams Mitocul Dragomirnei, Art Rock Caffe, Parcul de agrement Tătărași, Parcul Central, Casa de Cultură Rădăuți și Templul Mare Evreiesc Rădăuți.

Pentru a veni în întâmpinarea pasionaților de teatru, care nu vor să rateze nici un spectacol, organizatorii pun în vânzare un ABONAMENT cu prețul de 380 RON. Acesta include accesul la 14 spectacole de teatru. Astfel, prin achiziționarea unui abonament, spectatorii beneficiază de o reducere foarte atractivă, de la 710 lei la 380 lei.


Intră acum și în grupul de