Manifestări de marcare a Zilei Holocaustului la Muzeul de Istorie din Suceava sub genericul „Copiii supraviețuitorilor”


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Istorie Suceava găzduiește evenimente de marcarea Zilei Holocaustului sub genericul „COPIII SUPRAVIEȚUITORILOR”. Această manifestare aduce omagiu memoriei populației evreiești deportate forțat, în special din Basarabia și Bucovina, acum 82 de ani, la data de 9 octombrie 1941. Activitățile vor avea loc în zilele de 18 și 19 octombrie 2023, începând cu ora 10 și vor fi prezidate de profesorul Sorin Golda, președintele Comunității Evreilor din Suceava.

Evenimentul, desfășurat în colaborare cu asociația israeliană „Suceava’s children,” este caracterizat de o încărcătură istorică profundă și de emoții puternice. Dr. Lily (Weintraub) Pauker, președintele asociației, este principalul organizator al evenimentului, care se va bucura de prezența copiilor supraviețuitorilor Holocaustului. Aceștia sunt urmașii celor care au supraviețuit acestor orori și care, fericit, s-au întors acasă.

Programul manifestării include vernisarea expoziției „A fost odată în Bucovina…” și proiecția filmului „Copiii supraviețuitorilor,” realizat de dr. Lily Pauker și Codruț Pânzaru. Acest film unic prezintă povestea copiilor evrei născuți în România după cel de-al Doilea Război Mondial, ai căror părinți au supraviețuit Holocaustului din Transnistria din anii ’40. Regizorul tânăr al filmului a fost profund fascinat de această poveste și a creat un material care tratează subiectul din perspectiva noii generații române care nu a cunoscut atât de bine aceste evenimente tragice.

Această manifestare aduce o contribuție semnificativă la conștientizarea și înțelegerea Holocaustului și a suferințelor indescriptibile trăite de comunitatea evreiască în trecut. Ziua Holocaustului în România a fost instituită în 2004, la 9 octombrie, și este marcată pentru a onora memoria victimelor și a spori conștientizarea asupra importanței toleranței și a prevenirii oricăror manifestări de ură și discriminare.

Programul evenimentului este următorul:

18 octombrie 2023:

Ora 10:00: Deschiderea evenimentului și cuvânt de bun venit.

Orele 10:30 – 11:00: Vizitarea expoziției „A fost odată în Bucovina.”

Orele 11:00 – 12:00: Discuții și mărturii despre soarta victimelor și a supraviețuitorilor, relatate de copiii celor care au reușit să se întoarcă acasă.

19 octombrie 2023:

Ora 9:00: Explicații în ebraică, cu referire la discuțiile și tematica din ziua precedentă.

Ora 10:00: Proiecție film „COPIII SUPRAVIEȚUITORILOR.”


Intră acum și în grupul de