Expoziția de pictură „Simplu” a artistului plastic David Croitor va fi vernisată vineri la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

 Muzeul Național al Bucovinei vă invită vineri, 31 mai 2024, la ora 13, la vernisajul expoziției de pictură Simplu, semnată de artistul David Croitor.

Expoziția, deschisă la Muzeul de Istorie Suceava, va fi prezentată de drd. Delia Ioana Leizeriuc, critic de artă.

,,Pictura lui David Croitor s-a nuanţat în timp, experienţele individuale, taberele, contactele externe l-au făcut pe artist un fel de enciclopedie, care atunci când o deschizi îţi spune ceva, când se închide moare o imagine. Varietatea viziunilor lui David Croitor are apetit şi imaginaţie asupra tuturor anotimpurilor, nostalgiilor toamnei, serenităţii interioare, privirii nostalgice sau bucuriei primăverii. Acest tip de reacţie la real nu înseamnă nicidecum o obedienţă faţă de motiv. Pictorul are acum, în varietatea exprimărilor arhitecturale sau cromatice, un orizont deschis către universul imediatului. Fiecare compoziţie, fiecare prezenţă într-o tabără de creaţie, trebuie privită ca un sumum al trăirilor individuale în dialog permanent cu o paletă mereu disponibilă să se armonizeze.’’ spune criticul de artă Valentin Ciucă.

Expoziția poate fi văzută până pe 22 iulie 2024.

David Croitor s-a născut în data de 27 martie 1958, în Suceava.

A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București, în anul 1988 și a urmat cursuri libere de pictură și desen cu Dimitrie Loghin la Suceava în 1978 și cu Aurel Aniței la București în 1981.

Figurează cu lucrări în colecții particulare din țară, cele mai multe în București, dar și în străinătate: Anglia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croația, Luxembourg, Scoția, Republica Moldova.

Premii
2008     Premiul pentru artă oferit de Asociația Artiștilor și Scriitorilor din Țara Dornelor.
2008 Premiul pentru pictură al Fundației culturale a Bucovinei.
2012       Premiul ‘’Pictorul Anului’’ , oferit de către Consiliul Județean Suceava.


Intră acum și în grupul de