Pelerini pe „Drumurile smereniei” in cadrul proiectului turistic european „Pelerin in Bucovina” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Odată cu demararea programului turistic “Pelerin în Bucovina” iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava, care se va derula în perioada 15 iulie-15 august, peste 100 de tineri, marea majoritate studenţi la facultăţile de geografie şi turism au pornit, vineri, de la Gura Humorului, pe biciclete şi pe jos, pe “Drumurile smereniei”.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Suceava, Vasile Ilie, este vorba despre trei trasee turistice ecumenice pe care Consiliul Judeţean doreşte să le promoveze pentru pelerinii din ţară şi străinătate, respectiv Gura Humorului – Suceviţa – Putna, Gura Humorului – Cacica şi Gura Humorului – Stupca – Moara – Hagigadar.

„Consiliul Judeţean a demarat o serie de proiecte pentru a face cunoscut brandul Bucovina atât în ţară cât şi în străinătate, printre care şi acest proiect << Pelerin în Bucovina >>. Mai toate proiectele sunt cu fonduri europene. Astăzi (nr. ieri, 15 iulie) de la Gura Humorului vor pleca patru grupe de pelerini spre Putna, Suceviţa, Cacica şi Hagigadar. Tot azi (nr. ieri, 15 iulie) domnul preşedinte Gheorghe Flutur dă startul din centrul Vienei la câteva grupuri de pelerini care se îndreaptă spre Suceava spre aceleaşi lăcaşuri sfinte pentru toţi creştinii. Subliniez că în toată această perioadă, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică cluburile sportive, elevii, studenţii vor participa la pelerinaje spre aceste locuri sfinte pe care le avem. Acţiunile vor creşte în intensitate odată cu 1 august ele culminând în perioada 14-15 august când vor fi sărbători foarte mari în judeţ”, a declarat Vasile Ilie.

Tinerii au purtat tricouri şi şepci verzi inscripţionate „Pelerin în Bucovina”, iar startul a fost dat de la Centrul de Pelerinaj situat în parcul din centrul oraşului Gura Humorului, Centru care va funcţiona permanent pe perioada derulării proiectului. Pelerinii au fost instruiţi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Vasile, de directorul Dragoş Juravlea şi de şeful Serviciului Judeţean Salvamont, Voicu Raia şi vor fi viitorii ghizi pentru turiştii care vor veni să parcurgă cele trei trasee ecumenice.

Şeful Serviciului Judeţean Salvamont, Voicu Raia, care s-a înscris şi el în cursă pe bicicletă pe unul dintre trasee, a ţinut să precizeze că traseul Gura Humorului- Hagigadar poate fi parcurs cu biciclete obişnuite, însă celelalte două spre Putna şi Cacica doar cu biciclete profesionale mountainbike. El a spus că trasele sunt marcate conform standardelor în vigoare.

Programul turistic iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava şi intitulat “Pelerin în Bucovina” presupune un pelerinaj în perioada 15 iulie – 15 august de la Viena în Bucovina, cu prilejul sărbătorii religioase Adormirea Maicii Domnului, fiind sprijinit şi de autorităţile austriece. Acest proiect a fost propus, în toamna anului 2008, la Suceava, de ambasadorul de la acea dată a Austriei în România, Martin Eichtinger, între timp fiind organizate mai multe întâlniri între autorităţi sucevene şi austriece pentru stabilirea în detaliu a acestui pelerinaj european. Proiectul “Pelerin în Bucovina” este finanţat din fonduri europene cu un milion de lei.


Intră acum și în grupul de