Acasă Evenimente „La ville – forte dans tous ses étates”, o expozitie despre evolutia...

„La ville – forte dans tous ses étates”, o expozitie despre evolutia orasului-fort. Vezi aici de unde poti afla mai multe amanunte istorice (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Expoziţia intitulată „La ville – forte dans tous ses étates”, ce prezintă conceptul de oraş-cetate, cauzele istorice ale apariţiei acestuia, precum şi evoluţia fortificaţiilor de-a lungul timpului, a fost vernisată vineri la Muzeul de Istorie din Suceava.

Pe parcursul celor 34 de panouri expuse în incinta muzeului sucevean este expliat rolul fortificaţiilor în Europa, prin ce se aseamănă şi prin ce se diferenţiază, în funcţie de specificul fiecărei ţări, cel mai important atribut al unei fortăreţe fiind acela că apără oraşul şi chiar îl poate controla, dispunând de toate construcţiile necesare unei existenţe autonome.



„Expoziţia este una foarte interesantă, realizată în cadrul arhivelor Departamentului de Nord din Franţa şi prezintă o evoluţie a oraşelor fortăreţe, în special din Europa, cu precădere din Franţa. Este o prezentare foarte detaliată a ceea ce a însemnat oraşul fort în Europa şi apoi dezvoltarea sa în funcţie de dezvoltarea armelor de foc, trecând ulterior prin decăderea acestui sistem de apărare până la revenirea lui în atenţia publicului datorită restaurărilor făcute în anii ‘80, în Franţa. Această expoziţia a ajuns la Suceava datorită unui parteneriat pe care Muzeul Bucovinei l-a realizat cu Regiunea de Nord din Franţa”, a declarat Monica Dejan, şef birou Arheologie, în cadrul Muzeului Bucovinei.

Potrivit sursei citate, datorită faptului că anul 2007 a fost declarat „anul Vauban” s-a marcat personalitatea lui Sebastian de Vauban, inginer militar care a construit fortăreaţa oraşului Lille. Experienţa sa este adunată într-o lucrare, editată la Paris în anul 1689, în care se expun principiile care stau la baza construirii unei fortificaţii. Pentru meritele sale a fost recompensat cu titlul de mareşal al Franţei în anul 1703.

Expoziţia este realizată de Arhivele Departamentului de Nord, Franţa, coordonator Marine Vassseur, avându-i ca şi comisari de expoziţie pe Yves Roumégoux, Claude Fouret, Fanny Frigout, Sandrine Maillard şi Freddy Dolphin, şi va sta pe simezele Muzeului de Istorie până în data de 25 iunie.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version