Expozitie de fotografie „Coloana fara sfarsit – Istoria unui simbol national”, la USV


Intră acum și în grupul de

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” organizează în perioada 3-5 mai 2012, la Suceava (Auditorium „Joseph Schmidt” din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava) şi Iaşi, expoziţia de fotografie „Coloana fără sfârşit – Istoria unui simbol naţional” cuprinzând fotografii inedite din timpul montării Coloanei brâncuşiene de la Târgu Jiu, informează într-un comunicat de presă, dr. Cristina Lauric, reprezentant cultural în cadrul instituţiei de învăţământ superior din Suceava.

Potrivit acesteia, lucrările au fost păstrate în arhiva familiei Gorjan şi donate Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” de către Sorana Georgescu Gorjan – fiica inginerului Ştefan Georgescu Gorjan, autorul concepţiei tehnice a Coloanei fără sfârşit. Expoziţia este însoţită de un catalog al fotografiilor, publicat de Centrul “Brâncuşi” din Târgu Jiu.

„În cadrul aceluiaşi eveniment va avea loc şi lansarea celei mai recente cărţi a doamnei Sorana Georgescu-Gorjan, << Aşa grăit-a Brâncuşi >> . Volumul, aflat la a treia ediţie, a fost realizată prin parteneriatul dintre Centrul Municipal de Cultură << Constantin Brâncuşi >> şi Editura << Scrisul Românesc >> din Craiova şi reprezintă rodul strădaniei şi cercetărilor autoarei timp de peste 10 ani.

Născută la 1 martie 1939, la Petroşani, judeţul Hunedoara, Sorana Georgescu-Gorjan a condus redacţia de limbi străine a Editurii Academiei, a tradus numeroase cărţi şi articole din şi în limba română, a publicat patru volume şi peste 140 de eseuri în domeniul cercetării creaţiei brâncuşiene”, se arată în document.

„Aşa grăit-a Brâncuşi” valorifică peste 300 de scrieri olografe ale sculptorului, consemnate de el în franceză şi română şi intrate recent în domeniul public, precum şi cugetările sale, împărtăşite în interviuri sau relatate de interlocutori credibili, în română, franceză sau engleză. „Cele peste 500 de blocuri aforistice, grupate tematic, cuprind în vedetă forma primară a cugetării cu indicarea surselor, urmată de traducerea, pe cât posibil autorizată sau efectuată de autoare, în celelalte limbi. Prefaţa, în română, franceză şi engleză, prezintă un istoric al evoluţiei aforismelor. Lucrarea cuprinde un index al surselor şi o bibliografie cuprinzătoare. Cele peste 300 de texte în franceză, 125 în română şi peste 60 în engleză devin accesibile unui public larg, prin traducerile existente în fiecare bloc. Temele abordate familiarizează cititorii cu gândurile lui Brâncuşi despre artă şi artişti, despre proiectele şi operele sale, despre propria sa viaţă, despre Dumnezeu, ţări şi popoare”, se precizează în comunicatul de presă.

Evenimentul, realizat în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Muzeul Literaturii Române din Iaşi, face parte din seria de manifestări culturale dedicate promovării operei lui Constantin Brâncuşi în ţară şi în lume.

Expoziţia va fi deschisă publicului sucevean, joi, 3 mai, de la ora 17.00, în Auditorium „Joseph Schmidt” din cadrul USV.


Intră acum și în grupul de