Zilele Culturii Polone 2013: Expozitia „Patru oraşe: Chisinau – Lvov – Bucuresti – Cracovia”, la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

muzeul de istorie

Muzeul de Istorie din Suceava va găzdui, joi dimineaţă, vernisajul expoziţiei „Patru oraşe: Chişinău – Lvov – Bucureşti – Cracovia”, ce  cuprinde fotografii din arhiva familiei cunoscutului arhitect cracovian Tadeusz Gaydamowicz.

Evenimentul deschide ediţia de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, care se desfăşoară la Suceava, în perioada 5-7 septembrie. „Viaţa domnului Tadeusz Gaydamowicz este ca o călătorie în timp. Născut la începutul secolului XX la Chişinău, a trăit printre polonezii din Basarabia, care cultivau cu pietism tradiţiile naţionale şi patriotice. Educaţia şi aventura îndelungată la cercetaşi le-a început la Lvov, aparţinând în acea vreme Republicii Polone. Izbucnirea celui de-al II-lea război mondial i-a legat destinul de Bucureşti, despre ai cărui locuitori îşi aminteşte cu multă căldură. În final, ultima etapă a călătoriei este Cracovia – oraşul unde şi-a întemeiat familia, s-a realizat profesional şi de unde se întoarce adesea în memorie în locurile părinteşti. Fotografiile familiei Gaydamowicz sunt o mărturie a timpurilor, puternic ancorate în importante evenimente istorice care au determinat destinele polonezilor, dar şi o ilustrare a unui fragment din istoria acestei părţi a Europei apropiate nouă tuturor”, a scris Marek Cholewka în catalogul expoziţiei.

Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Lvov – Bucureşti – Cracovia” a fost organizată de Filiala Asociaţiei „Wspólnota Polska” din Cracovia în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Asociaţia Polono-Română din Cracovia. Vernisajul expoziţiei a avut deja loc în Cracovia. După Suceava, unde grupului de organizatori i s-a alăturat Uniunea Polonezilor din România, expoziţia va putea fi vizionată şi la Chişinău.

La  Suceava, expoziţia va rămâne deschisă publicului  larg până în data de 15 septembrie.


Intră acum și în grupul de