Zilele Culturii Polone 2013: Expozitia „Patru oraşe: Chisinau – Lvov – Bucuresti – Cracovia”, la Muzeul de Istorie din Suceava

muzeul de istorie

Muzeul de Istorie din Suceava va găzdui, joi dimineaţă, vernisajul expoziţiei „Patru oraşe: Chişinău – Lvov – Bucureşti – Cracovia”, ce  cuprinde fotografii din arhiva familiei cunoscutului arhitect cracovian Tadeusz Gaydamowicz.

Evenimentul deschide ediţia de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, care se desfăşoară la Suceava, în perioada 5-7 septembrie. „Viaţa domnului Tadeusz Gaydamowicz este ca o călătorie în timp. Născut la începutul secolului XX la Chişinău, a trăit printre polonezii din Basarabia, care cultivau cu pietism tradiţiile naţionale şi patriotice. Educaţia şi aventura îndelungată la cercetaşi le-a început la Lvov, aparţinând în acea vreme Republicii Polone. Izbucnirea celui de-al II-lea război mondial i-a legat destinul de Bucureşti, despre ai cărui locuitori îşi aminteşte cu multă căldură. În final, ultima etapă a călătoriei este Cracovia – oraşul unde şi-a întemeiat familia, s-a realizat profesional şi de unde se întoarce adesea în memorie în locurile părinteşti. Fotografiile familiei Gaydamowicz sunt o mărturie a timpurilor, puternic ancorate în importante evenimente istorice care au determinat destinele polonezilor, dar şi o ilustrare a unui fragment din istoria acestei părţi a Europei apropiate nouă tuturor”, a scris Marek Cholewka în catalogul expoziţiei.

Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Lvov – Bucureşti – Cracovia” a fost organizată de Filiala Asociaţiei „Wspólnota Polska” din Cracovia în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Asociaţia Polono-Română din Cracovia. Vernisajul expoziţiei a avut deja loc în Cracovia. După Suceava, unde grupului de organizatori i s-a alăturat Uniunea Polonezilor din România, expoziţia va putea fi vizionată şi la Chişinău.

La  Suceava, expoziţia va rămâne deschisă publicului  larg până în data de 15 septembrie.