“Zilele Culturii Polone” au fost deschise oficial, la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Personalități de marcă din Polonia și oficialități din municipiul Suceava au participat joi, la deschiderea oficială a celei de-a XV-a ediții a “Zilelor Culturii Polone”, un eveniment cu tradiție, ce se desfășoară anual în Bucovina.

Manifestarea a fost deschisă de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, care a garantat continuitatea organizării acestui gen de activitate și în anii următori. El a mai spus că Uniunea Polonezilor din România are o politică destul de bună pentru toți locuitorii din Suceava. „Nu trebuie să uităm că și Polonia ne ajută foarte mult în ceea ce privește dezvoltarea educației, a culturii și a tradițiilor noastre”, a declarat Ghervazen, care a ținut să mulțumească autorităților locale pentru sprijinul acordat în desfășurarea activităților, dar și Guvernului României, Departamentului pentru Relații Interetnice care finanțează minoritățile din România.

Invitat să ia cuvântul, prefectul Sucevei, Florin Sinescu a apreciat faptul că organizarea “Zilelor Culturii Polone” la Suceava demonstrează interesul pentru cultură, tradiție și obiceiuri, elemente ce definesc minoritatea polonă și definesc această zonă. “Bucovina înseamnă zona unde minoritățile naționale conviețuiesc de foarte mult timp în liniște și pace, ceea ce a determinat ca aceste schimburi de tradiții și obiceiuri să existe și să ateste o înțelegere perfectă între populația majoritară și cea minoritară. De departe, la nivelul județului Suceava, minoritatea polonă este cea mai activă, iar activitățile realizate de Uniunea Polonezilor, sunt prinse în calendarul cultural-artistic al județului Suceava”, a arătat Sinescu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a subliniat că între Polonia și România există o relație specială. “Relația dintre Suceava și regiunile poloneze este una specială pentru că aici avem avantajul de a deține o comunitate poloneză importantă. Suntem deopotrivă mândri că în Parlamentul României, Suceava, ca județ, are un parlamentar în plus în persoana domnului Ghervazen Longher și mă bucur nespus că România și Polonia, ca și state, au reușit să păstreze relații bilaterale la nivel foarte înalt, chiar dacă istoria a conținut și etape mai puțin bune pentru noi ca națiuni”, a spus președintele CJ Suceava.

Prezent pentru a zecea oară la “Zilele Culturii Polone”, primarul Sucevei, Ion Lungu, a reamintit de colaborarea cu autoritățile locale din Polonia, cu referire la orașul Sosnowiec cu care Suceava este înfrățit. O delegație a acestui oraș a fost prezentă în luna iunie la Suceava, iar până la finele anului 2013, o delegație a municipiului reședință de județ va pleca la Sosnowiec. Edilul a subliniat faptul că aceste schimburi de experiență sunt benefice atât pentru polonezi, cât și pentru români.

Cea de-a XV-a ediție a “Zilelor Culturii Polone” este organizată în acest an la Suceava sub deviza „Mai aproape unii de alţii”. Tot în deschiderea oficială a acestui eveniment a avut loc și vernisajul expoziției „Patru orașe: Chișinău – Lvov – București – Cracovia. Fotografii din arhiva familiei lui Tadeusz Gajdamowicz”, găzduită de Muzeul de Istorie Suceava.

De la ora 11:00, a început simpozionul internațional intitulat „Bogăția multiseculară a legăturilor istorice și culturale polono-române”, programat a se desfăşura pe parcursul a două zile, la Muzeul de Științele Naturii şi la Dom’ Polski. Tot acolo, după concluziile simpozionului, de la ora 17:00, va avea loc lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România (printre altele: Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz, Paweł Ukielski, 1989. Toamna națiunilor, Editura Polirom, București, 2013, Grzegorz Jawor, Așezările de drept valah și locuitorii lor din Rutenia Roșie în Evul Mediu târziu, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, 2013).

În seara zilei de vineri, 6 septembrie, de la orele 20:30, în sala Dom’ Polski, va avea loc un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul de Cântece și Dansuri al Universității din Rzeszȯw „Resovia Saltans” și de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”. Intrarea la eveniment este liberă!

Ziua de sâmbătă, 7 septembrie, va fi dedicată în întregime „Sărbătorii Roadelor” ce se va desfăşura în Solonețu Nou şi va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00, urmată de: expoziția de roade și specialități culinare, promovarea regiunii Podkarpacie, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Resovia Saltans” din Rzeszów, „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou.

“Zilele Culturii Polone” se  desfășoară, la Suceava, în perioada 5-7 septembrie 2013.


Intră acum și în grupul de