Descopera cercetatorul din tine la Noaptea Cercetatorilor 2013!

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va găzdui vineri, 27 septembrie, între orele 17.00 și 23.00, evenimentul „Noaptea Cercetătorilor 2013”. Potrivit unui comunicat de presă transmis de instituţia suceveană de învăţământ superior, diferite institute de cercetare și parteneri preocupați de știință și cercetare, precum Asociația Cygnus Suceava, vor fi prezenți la eveniment, cu demonstrații practice, experimente și concursuri pentru copii între 9 și 99 de ani.

„Vizitatorii vor avea ocazia să afle ce înseamnă să fii cercetător și vor putea să participe la concursurile și provocările științifice din timpul evenimentului”, transmit organzatorii.

USV deschidere an univ

Evenimentul se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Primul eveniment european de acest gen a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. „Manifestarea oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. În cursul acestei seri, oricine poate descoperi cercetătorul din el. Ediția 2012 a atras peste 25.000 de vizitatori în România, în cele 7 orașe organizatoare”, se precizează în comunicatul USV.

Sursa citată menţionează că la eveniment este aşteptat publicul larg, indiferent de vârstă sau experiență ştiinţifică. Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Până la data evenimentului, sunt așteptate și ultimele înscrieri în concursul Laboratorul anului 2099, care dă șansa pasionaților de știință să arate perspectiva lor asupra laboratorului viitorului.

Proiectul se desfăsoară în România din anul 2006, organizatorii ediţiei din acest an fiind implicaţi şi în anii 2007, 2008, 2010, 2011 si 2012. În 2013 oraşele partenere din România sunt: Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea, Oradea și Brașov.

În fiecare oraș, evenimentul este organizat în parteneriat cu jucători importanți din cercetare, precum Institutul de Fizică Atomică, Universitatea București – Facultatea de Fizică, Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor (Bucuresti) sau Asociația Cygnus (Suceava).