“EUGEN DIMITRIU – 90”


Intră acum și în grupul de

Afis-EUGEN DIMITRIU 90„Societatea Franceză a Prietenilor lui Ion Irimescu, Primăria Municipiului Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Galeria oamenilor de Seamă şi Asociatia Falticeni Cultural organizează luni, 30 septembrie 2013,  evenimentul “EUGEN DIMITRIU – 90”.

Potrivit organizatorilor, în cadrul acestui eveniment vor avea loc două manifestări dedicate vieţii şi activităţii mult iubitului scriitor sucevean Eugen Dimitriu cu prilejul aniversării a frumoasei vârste de 90 de ani.

Evenimentul va debuta la ora 16.30, cu inaugurarea reperului “Eugen Dimitriu” la “Galeria oamenilor de Seamă”- instituţie ctiorită de însuşi protagonistul evenimentului. Sunt aşteptate să participe numeroase personalităţi ale urbei şi nu numai, pentru a-l sărbători cum se cuvine.

Ulterior, invitaţii şi sărbătoritul se vor deplasa la Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, unde va avea loc în jurul orelor 17.00, în sala „Pictor Aurel Băeşu”, lansarea volumelor „Corespondenţă fălticeneană” a căror autor este însuşi sărbătoritul, Eugen Dimitriu. Aceste volume au fost tipărite cu sprijinul financiar al Societăţii Franceze a Prietenilor lui Ion Irimescu.”(SOFAII), si sub îngrijirea doamnei dr. Camelia Botez (Franţa), în special.

Cele două volume sunt rezultatul unei munci titanice de câteva zeci de ani, şi reprezintă un dar oferit cu generozitate de către autor posterităţii. Dintre cele 882 de scrisori, 154 sunt emise de autor , iar 728 “au fost primite în timp de la diverse personalităţi, de la familiile acestora, de la cărturari din diverse zone ale ţării sau de la prieteni interesaţi de viaţa culturală din nordul moldav şi nu numai”, după cum mărturiseşte însuşi autorul Eugen Dimitriu.

Corespondenţa dintre personalităţi reprezintă pe lângă jurnal, memorii şi interviuri o sursă inepuizabila de informaţii pentru generaţiile ce vor urma, dar şi o surprindere a contextului cultural, socio-politic şi istoric local.


Intră acum și în grupul de