“Dupa datina strabuna”, festival de datini si obiceiuri de iarna, la Cajvana


Intră acum și în grupul de

În data de 27 din ultima lună a anului, denumită popular Undrea, după cum este tradiţia , la Cajvana s-a organizat Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună”. Din program nu au lipsit Jocul Ursului şi al Caprei, Irozii, Căiuţii, jocuri cu măşti specifice zonei, scenete, colinde, strigături.

Festivalul „După datina străbună”, manifestare care a avut loc la Căminul Cultural din Cajvana, a fost organizat de Liceul Tehnologic Cajvana, reprezentat de directorul coordonator Nicolae Robu, respectiv directorul adjunct Iulian Ciotu, în parteneriat cu Primăria Oraşului Cajvana, reprezentată de primarul Gheorghe Tomăscu.

dupa datina strabuna cajvana

Colaj artistic de colinde, scenete, poezii

Cu dorinţa de a pune în lumină tradiţia, cultura şi folclorul românesc, întreaga colectivitate, inclusiv copiii, s-a implicat venind cu un colaj artistic de colinde, scenete, poezii. Toţi „artiştii” au fost bucuroşi să prezinte obiceiuri tradiţionale de iarnă, „care transmit publicului energie, dragoste, speranţă. Aceste activităţi promovează şi nu dau posibilitatea să piară obiceiurile şi <tăt ce o fost frumos cândva>”.

S-au remarcat grupurile de colindători, însoţite de profesorii George Apetrei, Ovidiu Ciubotaru, Rahila Mârza, Lidia Loredana Seserman , Pîţu Floarea, Pîţu Casandra şi învăţătorul Constantin Apetrei. Elevele clasei pregătitoare A, respectiv ale clasei a III a B, coordonaţi de învăţătoarele  Dranca Minodora şi Tomuţ Cristina au prezentat  “Dansul Crăciuniţelor” şi “Dansul fluturilor de zăpadă”. Îmbrăcaţi în costume speciale, elevii clasei a VI-a E ,sub îndrumarea profesorului de limba română Savu Ionuţ ,au interpretat sceneta în care cei trei magi merg spre locul naşterii lui Iisus, Betleem.

dupa datina strabuna cajvana 2

Datini româneşti, semnificaţii

 “Ansamblul Stejărelul coordonat de instructor profesor Ciotu Iulian şi însoţit de instrumentiştii: profesorul Traian Seserman,  învăţătorul Gheorghe Seserman , profesorul Ciubotaru Ovidiu şi Nicolae Răstoacă, au prezentat „jocul ursului”, a cărui semnificaţie simbolizează moartea şi reînvierea naturii. „Dansul caprei”, integrat armonios în cortegiul amplu al obiceiurilor legate de sărbătorilor de peste ani, se referă la moartea şi reînvierea ei, în timp ce însoţitorii dansează şi mimează elementele relatate în scenariu. Des întâlnit la sărbătorile de iarnă, jocul mascat „Căiuţii” este legat de evocarea veşniciei tinereţii şi a puterii fertilităţii, simbolizate de animalele respective considerate sacre în mitologia popular. Unul din obiceiurile care se mai păstrează este şi  „Dansul măştilor”. Acesta constituie un alt obicei popular foarte pitoresc, format din personaje care fac şotii şi ghiduşii, înviorând ambianţa sărbătorească, însoţind celelalte alaiuri mascate.

„Vechile datini româneşti te ajută, în fiecare an, să simţi şi să trăieşti atmosfera plină de căldură şi veselie a sărbătorilor de iarnă. Nu ştii întotdeauna cu exactitate care este originea lor şi te gândeşti că, în fond, nu este aşa de important. Poţi gusta din plin şi le simţi mai aproape de suflet, dacă le cunoşti semnificaţia”.

dupa datina strabuna cajvana 3

Elevii buni la învăţătură, recompensaţi

Din Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună” nu a lipsit nici „Pluguşorul”. Recitarea textului a fost însoţită de sunetul clopoţeilor, al buhaiului, de pocnetul bicelor, instrumentelor muzicale, care au amplificat atmosfera zgomotoasă în care s-a desfăşurat obiceiul.

Conducerea Liceului Tehnologic Cajvana, directorul Nicolae Robu, i-a felicitat pe elevi pentru eforturile depuse la învăţătură, răsplătindu-i cu premii. „Fiecare cadru didactic pregăteşte, împreună cu elevii, un moment artistic cu prilejul sărbătorilor de iarnă. În ultimii ani, manifestările pe scenă păreau pierdute iremediabil, dar cu ajutorul elevilor, al cadrelor didactice şi cu susţinerea autorităţilor locale, sperăm ca tradiţiile să renască”, a concluzionat directorul adjunct Iulian Ciotu.

Prof. inv.primar

SESERMAN LIDIA LOREDANA

Responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana


Intră acum și în grupul de