A inceput Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel!


Intră acum și în grupul de

Petru si Pavel

Creştinii ortodocşi au intrat de luni, 16 iunie, în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care se va ţine până în data de 29 iunie, cu precizarea că acest post nu are o durată fixă, deoarece, de regulă, începutul său este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti.

Potrivit pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, în cursul anului bisericesc sunt patru perioade mari de post: Postul Crăciunului sau al Nașterii Domnului (15 Noiembrie – 25 Decembrie), Postul Mare sau al Sfintelor Paști (începe cu 49 de zile înainte de Învierea Domnului), Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Maicii Domnului (1-15 August).

Sfântul Petru este verhovnicul, zelosul și acela care lua cuvântul în locul celorlalți apostoli, iar Sfântul Pavel este Apostolul neamurilor, care a devenit alesul lui Dumnezeu pentru propovăduirea Evangheliei după convertirea minunată de pe drumul Damascului. Amândoi au suferit moarte martirică la Roma, la data de 29 iunie, anul 67. Sfântul Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Pavel a fost decapitat. Pentru vrednicia lor și sfințenia vieții, Biserica le-a alcătuit un acatist, le-a rânduit o sărbătoare (29 iunie) și le-a închinat o perioadă de post, în care creștinii își arată dragostea și evlavia pentru ei.

„Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă. În fiecare an, poate fi mai lung ori mai scurt. Un lucru știm sigur și e ușor de ținut minte. Postul în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe luni, imediat după Duminica tuturor sfinților, care e prima Duminică după sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sau Cincizecimea sau Rusaliile. Deci, făcând un calcul, la 58 de zile după sărbătoarea Învierii Domnului începe postul.

Când Învierea Domnului cade ca dată mai aproape de vară, atunci postul e mai scurt. Sunt ani când postul acesta are doar 3 zile. Atunci când Învierea Domnului e la început de Aprilie, postul acesta durează o lună de zile. Sărbătoarea închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie) încheie perioada de post”, a explicat pentru NewsBucovina.ro, pr. Justinian Cojocar.

El a mai spus că anul acesta postul durează două săptămâni (16-29 iunie) şi că perioada de vară bogată în legume și fructe îi ajută pe creștin să postească fără mari eforturi, singura condiție fiind aceea ca voința să nu lipsească.

Sâmbăta și Duminica este dezlegare la pește!

 


Intră acum și în grupul de