Un cunoscut fotograf român explică ce înseamnă editarea în programe specializate: Rămânem în zona fotografică dacă intervenția este similară cu cele trei operațiuni posibile în intervenția analogă


Intră acum și în grupul de

Prelucrarea imaginilor în programe specializate este o practică tot mai cunoscută, însă puțini sunt cei care cunosc regulile de editare astfel încât să poată afirma că rezultatul final este o fotografie.

Despre ce înseamnă editarea în programe specializate, a vorbit, în exclusivitate, pentru News Bucovina, artistul – fotograf Răzvan Voiculescu, care a fost prezent în cursul săptămânii trecute, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, unde și-a prezentat ultimul album de fotografie, „Dor de ROST”.

„Un fotograf trebuie să aibă suficienta pregătire și experiență astfel încât atunci când are un eșec să și-l asume. Dacă vrem să intervenim pe o fotografie, rămânem în zona fotografică dacă intervenția este similară cu cele trei operațiuni posibile în intervenția analogă, adică în camera obscură. Acolo puteai să reîncadrezi imaginea, să modifici cromatica și tonalitatea. Acestea sunt cele trei operațiuni pentru care, dacă intervii în Photoshop, pe calculator, rămâi fotograf”, a spus Răzvan Voiculescu, care a precizat că orice altă modificare înseamnă graphic design.

Totodată, cunoscutul fotograf român a menționat că aparatul de fotografiat „nu face fotografie”, aspectul cel mai important fiind cum se face încadrarea.

Astfel, așa cum a explicat Răzvan Voiculescu, o încadrare corectă se face mental și i-a îndemnat pe cei pasionați de fotografie să facă cât mai puține imagini.

„Dacă am exercițiul acesta, înseamnă că văd deja fotografii fără să am aparatul la mine. Majoritatea au nevoie să pună aparatul ca să-și încadreze ceva. Asta e amatorism. Încadrarea mentală înseamnă exercițiu solid”, a susținut Voiculescu.

Cât privește evoluția mijloacelor de fotografiere, artistul – fotograf a mai arătat că a cunoscut atât era analog, cât și cea digitală și crede că în continuare dronele vor fi cele care vor face fel de fel de imagini spectaculoase.

„Dronele vor face fel de fel de imagini spectaculoase, care vor fi descoperite pentru că e un ochi sus, iar de jos, omul va vedea pe un ecran ce se întâmplă. Drona va fi cea care va face fotografia, dar asta nu înseamnă că nu cred că în continuare vor fi fotografi care se vor respecta și vor fi în categoria celor care vor să gândească mult până să facă o fotografie.

Pentru cei care se respectă, rămâne o satisfacție fabuloasă să faci un singur clic și acela să fie cel bun pentru că l-ai gândit foarte bine, altfel, nu prea te respecți”, a concluzionat fotograful Răzvan Voiculescu.

(Mihaela Tcaciuc)

 

 


Intră acum și în grupul de