Adrian Mitu, pictorul care a dat o nouă utilitate cafelei și a folosit un vin vechi de mai bine de 40 de ani pentru a face artă, a expus o colecție de mașini pictate la Salonul Auto Bucovina


Intră acum și în grupul de

Un tânăr pictor a adus la Suceava, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Salonului Auto Bucovina, o expoziție de tablouri cu mașini pictate, utilizând o metodă inedită de coloristică cu cafea și vin. Pe lângă zecile de mașini expuse în acest an la eveniment, sucevenii au putut admira și 32 de mașini clasice, pictate de către Adrian Mitu.

Artistul a mărturisit, în exlcusivitate pentru News Bucovina, că cele 32 de tablouri le-a realizat în mai puțin de cinci zile și că exponatele reprezintă mașinile participante la Concursul de Eleganță Sinaia, cel mai important eveniment dedicat mașinilor de epocă din România, ce va avea loc anul acesta pe 24 iunie. Pictorul Adrian Mitu a ținut să menționeze că Salonul Auto Bucovina a fost ocazia perfectă de a prezenta bijuteriile ce vor fi etalate în fața Castelului Peleș.

Astfel, în cadrul expoziției de picturi a tânărului artist, sucevenii au savurat cu privirea modelul Ego 4/14 din 1924, prezentat şi în filmul „Restul e tăcere” semnat de Nae Caranfil, dar și alte modele de automobile antebelice și postbelice, precum un Citroen DS, în varianta decapotabilă, Dacia Estafette, Jaguar E Type, Dacia 1300 sau Renault 12 cu volan pe dreapta.

În vârstă de 32 de ani, Adrian Mitu ne-a explicat că tehnica de a picta cu cafea a descoperit-o întâmplător, într-o dimineață, în urmă cu patru ani, pe când studia și schița mașini clasice, având dorința de a deveni designer de automobile. Tânărul pictor născut în București a menționat că descoperirea a fost o reacție spontană, neconștientizând faptul că a introdus pensonul cu care picta direct în cana cu cafea, iar de la acel moment a tot continuat să pună pensonul în cafea, realizând adevărate capodopere.

„Din pasiunea pentru mașini și pictură am descoperit această tehnică interesantă. Înlocuiesc acuarela cu cafea și nu doar o înlocuiesc, ci o și combin. De ce? Într-o pictură trebuie să ai dramă. Cafeaua e un ton cald, iar prin acuarelă, prin tonuri de bleu, obțin tonuri reci”, ne-a spus pictorul Adrian Mitu, cel care a dat o nouă utilitate cafelei.

Pentru că prietenii au fost cei care l-au încurajat și i-au descoperit talentul de a picta cu cafea, Adrian Mitu și-a lansat o provocare, care să fie și pe placul amicilor săi. Astfel, în fiecare dimineață, timp de un an, tânărul a dat trezirea, nu cu o ceașcă de cafea, ci cu o pictură cu cafea.

„Este foarte important să avem lângă noi oameni deschiși pentru că prietenii mei au sesizat partea interesantă a cafelei în lucrare. Faptul că eu foloseam cafeaua doar pe post de culoare, pentru mine nu era senzațional. Pentru prietenii mei însă, a fost senzațional”, a precizat Adrian Mitu, arătând că are la activ mai bine de o mie de lucrări de acest gen.

Cât privește trecerea de la cafea la vin, pentru realizarea picturilor sale, tânărul a arătat că a folosit, la primele picturi, un vin vechi, din 1974, primit cadou de la Ion Țiriac.

De asemenea, tânărul a evidențiat faptul că expoziția de la Suceava a avut loc în același timp cu o altă expoziție de-a sa, din Carolina de Sud (SUA), unde a trimis 101 picturi ce fac parte din colecția „Heroes of Bavaria”, un proiect aniversar al brandului BMW care a împlinit anul trecut 100 de ani.

Întrebat dacă va mai testa și alte lichide pentru a da culoare schițelor sale, pictorul Adrian Mitu a precizat că se va concentra pe ceea ce poate obține din cafea și nu a exclus posibilitatea de a încerca noi tehnici.

„Nu cred că voi mai încerca foarte multe tehnici sau lichide, e posibil mai degrabă să fac mixuri între cafea și ale tehnici plastice, poate voi aduce tempera alături de cafea sau chiar sculptura. Cred că voi fi lângă cafea mai tot timpul, va fi cu siguranță tehnica ce mă va defini pe viață”, a conchis Adrian Mitu.

Precizăm că cea de-a XIV-a ediție a Salonului Auto Bucovina a avut loc în perioada 15 – 18 iunie 2017, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, evenimentul reunind cei mai renumiţi dealeri locali și nu numai care au expus ultimele noutăți în materie de autoturisme.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de