Primarul Ion Lungu anunță înființarea un serviciu al Primăriei pentru intervenții rapide la străzi pentru reparații punctuale: Nu mai apelăm la firme doar ca să turnăm o găleată de asfalt


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că principala problemă cu care se confruntă municipalitatea suceveană pentru reparațiile străzilor este lipsa forței de muncă calificate.

„Principala problemă a acestor asfaltatori este că nu au forță de muncă suficientă”, a spus Lungu.

El a amintit că dacă până în urmă cu câțiva ani firmele care sunt specializate în asfaltări se contestau la licitațiile pentru întreținerea rețelei de străzi a municipiului Suceava și blocau desemnarea firmei câștigătoare, acum s-au asociat SUCT, Autotehnorom, Florconstruct și ConBucovina.

Ion Lungu a spus că dacă acum zece ani lucrau pe timp de vară la întreținere străzi câte 12 formațiuni acum, cu toate că e vorba de o asociere de patru firme potente, sunt la întreținere străzi 4-5 formațiuni.

„Am insistat și acum avem mai multe formațiuni care lucrează. Astăzi avem șase formații ”, a adăugat primarul.

El a spus că știe care sunt străzile pe care trebuie făcute reparații, dar că forța de muncă este insuficientă și că vor fi executate lucrări de reparații în tot orașul.

Totodată, primarul a arătat că sunt foarte multe de discutat în ceea ce privește reparațiile la străzi în condițiile în care există și o problemă cu asfaltul care nu este de calitate pentru că bitumul se importă, iar standardul românesc nu a fost actualizat și asfaltul turnat pe străzi nu are elasticitatea necesară.

Ion Lungu a spus că pentru lucrările de înreținere tariful plătit constructorului nu este foarte mare și nu este atractiv pentru  firmele de construcții care preferă să lucreze la investiții mai mari pentru că au beneficii mai mari.

„Asfaltatorii mari nu vin să se încurce cu lucrări mici, cu mici reparații”, a spus Lungu.

El a menționat că deși o perioadă lungă de timp nu a îmbrățișat ideea înființării unui departament de reparații străzi la Primărie, pentru că în lumea civilizată serviciile se externalizează, dar că acum constată că aceasta ar fi soluția.

„Mă gândesc foarte serios la acest lucru și deja am început să ne echipăm și să cumpărăm niște utilaje mai mici la Direcția Domeniului Public, dar rămâne problema autorizării serviciului de asfaltări. Trebuie o întreagă documentație ca să îți faci un serviciu și, probabil, va trebui să ni-l facem pentru aceste lucrări mărunte”, a spus Lungu.

Primarul a explicat că în aceste condiții, imediat ce apare o groapă în asfalt, în zona unui canal, acest serviciu va interveni de urgență.

În prezent, în astfel de situații se apelează la firmele care fac lucrări mai mari și care nu au niciun interes să-și întrerupă lucrarea și productivitatea pentru a pune o găleată de asfalt într-o groapă.

Ion Lungu a spus că a discutat cu directorul Direcției Domeniului Public care deja acționează pentru înființarea unui astfel de serviciu de intervenții rapide la străzi.


Intră acum și în grupul de