Mirela Adomnicăi: Abordarea medievală pe care am avut-o până acum la nivelul conducerii județului trebuie schimbată cu o abordare europeană pentru finanțarea investițiilor din județ


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, Mirela Adomnicăi, și Victor Negrescu, europarlamentar PSD, membru al Comisiei pentru bugete, au vorbit, luni, la Analiza de Seară de la News Bucovina de modul în care finanțarea europeană va fi baza pentru proiectele de dezvoltare a județului Suceava în următorii ani.

„Strategia și programul pentru județul Suceava s-au bazat în principal, ca și linii de finanțare, pe finanțarea europeană”, a spus Adomnicăi.

Ea a spus că cei care au avut posibilitatea în ultimii patru ani de zile să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea Sucevei au ratat o șansă.

„Nu văd cu ce legitimitate și cu ce credibilitate vor mai putea să ceară încă un mandat de patru ani pentru a dezvolta județul, pentru a relansa economic județul în condițiile în care atunci când s-a putut nu au valorificat această posibilitate”, a spus candidatul PSD.

Ea a menționat că pentru perioada 2021-2017 se complică lucrurile pentru accesare de fonduri europene.

„Această abordare medievală pe care am avut-o până acum la nivelul conducerii județului trebuie schimbată cu o abordare europeană, iar echipa pe care o propune PSD și la nivel județean este cea care garantează, cel puțin, buna intenție, pregătirea, profesionalismul și abordarea europeană pentru finanțarea investițiilor din județ”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a arătat că nu crede într-o singură persoană care le știe pe toate și le face pe toate și că întotdeauna s-a baza pe echipă.

„În toată perioada campaniei electorale voi demonstra sucevenilor că fac parte dintr-o echipă și doar cu această echipă se vor putea atrage fonduri europene în județ pentru că ceea ce am văzut în ultimii patru ani a fost un mod medieval, izolat în granițele județului și fără parteneriate și fără susținere la nivel național și în Parlamentul European care să se concretizeze în investiții finanțate cu fonduri europene în județul Suceava”, a spus Mirela Adomnicăi.

Analiza de seară – premieră în studioul NewsBucovina

Europarlamentarul VIctor Negrescu și candidatul PSD la funcția de preseditne al CJ, Mirela Adomnicăi – LIVE în studioul NewsBucovina

Gepostet von NewsBucovina.ro am Montag, 24. August 2020

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a precizat că se vor putea finanța proiecte în perioada 2021-2027 prin Planul de Relansare Economică și bugetul european viitor.

„Planul de Relansare Economică este un proiect lansat de premierul spaniol, premier social-democrat, care a fost primul lider european care a solicitat să avem o astfel de formulă pentru relansarea după această perioadă de criză, după pandemie. Practic, el a cerut ca statele europene să se împrumute în comun ca să atragă resursă financiară de pe piață și să finanțeze acest plan de relansare”, a explicat Negrescu precizând că nu dreapta a cerut acest plan ci stânga politică europeană.

Victor Negrescu a subliniat că România are alocată suma de 80 de miliarde de euro, din care o parte din bani trebuie returnați, dar că pentru a putea beneficia de aceste fonduri România trebuie să prezinte un Plan Național de Relansare Economică.

„Țara noastră a întârziat deja acest plan pentru că trebuia deja să intrăm în negocieri cu UE. De principiu, în acest plan național, ar trebui să existe planuri județene de relansare economică. Văzând că nu există un plan de dezvoltare pentru județul Suceava mă gândesc că nu există niciun plan de relansare economică pentru județul Suceava. Acest lucru mă întristează”, a spus Negrescu.

El a spus că în județul Suceava sunt foarte mulți oameni de calitate care au adus ei bani europeni în județ și care, din păcate, nu au fost angrenați în elaborarea unui plan de relansare economică.

Victor Negrescu a mai declarat că România ar fi trebuit să obțină 85 de miliarde de euro de la UE, potrivit  formulei de alocare, dar că a pierdut cinci miliarde de euro din cauza echipei celui care a negociat, dar că încă este bine că nu a pierdut mai mulți bani la modul în care s-a prezentat Klaus Iohannis la Bruxelles unde toată presa europeană a râs de geanta cu care a venit.

El a spus că fără să vină cu geantă, reprezentantul Poloniei a obținut 175 de miliarde de euro la negocieri, de trei ori mai mult decât România.

Victor Negrescu a mai declarat că fondurile din bugetul UE vor fi atrași mai greu pentru că nu se vor mai aloca bani pentru modernizarea unei grădinițe, ci pe un proiect de modernizare a învățământului în județul Suceava.

„Nu iei bani dacă ai pe hârtie Alianța Estului, care nu face nimic, ci iei bani dacă ai programe integrate de dezvoltare cu celelalte județe, programe care sunt puse pe hârtie și negociate și susținute foarte puternic la Bruxelles”, a spus Victor Negrescu.


Intră acum și în grupul de