Dr. Radu Ciornei, avertisment privind evoluția epidemiei: Ceea ce fac guvernanții și cum ne-au tratat nu este de acceptat. Ne îndreptăm spre dezastru. Foarte curând nu vom mai avea capacitatea să tratăm toți pacienții.


Intră acum și în grupul de

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei, candidat al USR-PLUS pentru Camera Deputaților în județul Suceava a declarat, luni, la Analiza de Seară de la News Bucovina că modul în care acționează guvernanții în ceea ce privește epidemia cu noul coronavirus este de neacceptat și că ne îndreptăm spre dezastru pentru că numărul de îmbolnăviri va crește și nu va mai exista capacitatea de tratare a tuturor pacienților.

El a arătat că autoritățile nu au luat măsurile care erau necesare, dar au decis închiderea piețelor sau a școlilor.

„Închiderea piețelor a fost o reacție foarte la cald și nu a fost gândită prea mult”, a spus dr. Ciornei care a menționat că în acest caz trebuia mărită ventilația, dezinfecția să se facă cu lămpi cu ultraviolete, iar poliția locală să verifice ca toți să poarte corect masca de protecție.

În ceea ce privește închiderea școlilor, Radu Ciornei a atras atenția că sunt studii care arată că fără învățământ față în față preșcolarii au involuat.

„Înainte de frică, trebuie să gândim cu creierul. Nu închiderea de tip Wuhan a tuturor instituțiilor ne apără de consecințe grave”, a spus Ciornei.  

El a arătat că abia acum guvernanții caută soluții pentru mărirea capacității ATI.

„Am văzut cum autoritățile au stat cu mâna în buzunar aceste șase luni în privința măririi numărului de capacități ATI, de găsirea de noi locuri pentru deschiderea unor spitale, nu s-au interesat de cum se poate face specializarea duală și, mai rău, peste toate nu vedeți că această capacitate de testare stagnează la 30 de mii dintre care 10-15 mii nu se datorează Guvernului, fiind capacitate de testare din mediul privat, iar multe aparate au fost donate de societatea civilă, de primării de Arhiepiscopii?”, a spus Ciornei.

Candidatul USR-PLUS Suceava consideră că situația este gravă.

„Ne îndreptăm spre dezastru. Dezastrul e aici. Ne îndreptăm cu mașina cu 100 de km/h spre perete și ni se spune: stați oameni buni, cine scapă, scapă, cine nu, nu scapă. Ceea ce fac guvernanții și cum ne-au tratat nu este de acceptat”, a spus Radu Ciornei.

Cercetătorul sucevean a apreciat că dacă tendința aceasta ascendentă de ocupare a paturilor în ATI și de creștere a numărului de îmbolnăviri se păstrează, de Crăciun s-ar putea să avem spitalele pline total de pacienți în stare foarte gravă.

„Se știa foarte bine că bolile acestea cu transmitere aerogenă cresc în perioada de toamnă-iarnă. Știm că numărul va crește. Dacă nu ne oprim din tot ceea ce facem, dacă nu avem curajul să spunem: uitați-vă, acestea sunt locurile în care ne infectăm cel mai tare, adică transportul în comun, birourile, alte locuri în care oamenii stau foarte aproape, eu cred că foarte foarte curând nu vom mai avea capacitatea să tratăm toți pacienții. Deja suntem apropape-aproape acolo”, a spus Ciornei.

El a amintit că în urmă cu 6 luni când se atingeau anumite praguri de 300-400-600 la ATI ieșeau „specialiștii momentului” și spuneau că e depășită capacitatea ATI, dar că au pățit exact ca în povestea cu Petrică și lupul și nu-i mai crede nimeni.


Intră acum și în grupul de