Octavian Ilisoi(Pro România), revoltat că Guvernul PNL a închis afacerile locale și menține deschise cele ale străinilor: Cred că a fost cea mai proastă decizie pe care a putut să o ia guvernul ținând deschise hypermarket-urile și afacerile străine și să închidă afacerile românești.


Intră acum și în grupul de

Medicul veterinar Octavian Ilisoi, candidat Pro România la Senat, a declarat, miercuri, la Flash-interviu că este revoltat că Guvernul PNL a închis afacerile locale și menține deschise cele ale străinilor.

„În fiecare zi sunt printre oameni. Fiind medic veterinar sunt toată ziua printre ei, sunt chemat să le trataez animalele, iar oamenii sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă. Sunt fără mâini, fără picioare. Oamenii nu au unde să-și vândă produsele, oamenii nu pot să meargă în piețe unde să-și vândă produsele. Sunt ținuți afară, în chinuri și în frig”, a spus Octavian Ilisoi.

El a spus că închiderea piețelor agroalimentare a fost o decizie proastă.

„Cred că a fost cea mai proastă decizie pe care a putut să o ia guvernul ținând deschise hypermarket-urile și afacerile străine și să închidă afacerile românești. Noi trebuie să ținem la producătorii noștri pentru că ei sunt viitorul producției de hrană din România. Noi trebuie să ne bazăm pe producătorii noștri interni și nu pe ceea ce cumpărăm din afară”, a spus Ilisoi.

El a precizat că o mare parte dintre producători vindeau produsele la pensiunile din zonă.

„Era un lucru extraordinar pentru că se mișca banul. La ora actuală nu se mai mișcă banul absolut deloc. Oamenii sunt necăjiți. Nu mai au bani să-și plătească tratamentele la animale. Trebuie de găsit o soluție și de dat drumul la aceste piețe obligatoriu. Cât de repede, Guvernul trebuie să ia o decizie pentru redeschiderea acestor piețe”, a spus Ilisoi.

El a adăugat că așa cum sunt deschise hypermarket-urile se poate deschide și un restaurant, dar cu anumite limite și anumite restricții.

Mai rezistă producătorii locali până la primăvară? LIVE interviu cu dr. veterinar Octavian Ilișoi

Mai rezistă producătorii locali până la primăvară? LIVE interviu cu dr. veterinar Octavian Ilișoi

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 18 noiembrie 2020

„Văd că la hypermarket nu avem nicio restricție. Intră câte trei sute, patru sute de oameni, fără nicio restricție și restaurantul stă închis, pensiunea stă închisă. Nu mi se pare normal. Școlile le avem închise. Ce facem fără educație? Este un an compromis, o generație de copii compromisă”, a spus Ilisoi.

El consideră că în piețe e mult mai sigur decât în hypermarket  unde sunt sisteme de climatizare care mișcă virusul dintr-o parte în alta, în timp ce în piețe nu este sistem de climatizare și sunt geamuri care pot fi deschide.

„După părerea mea, piețele sunt cele mai sigure. Le-au închis pentru că nu-i interesează producătorii autohtoni.Ei și-au făcut calculul: ce încasăm de pe urma țăranului? Au spus că nu câștigă nici 0,5 la sută din PIB de pe urma acestor piețe, dar nu au făcut calculul până la capăt”, a spus Ilisoi adăugând că  fiecare producător consumă combustibil, plătește transportul, plătește masa unde își expune produsele și nu e ieftin și că din cheltuielile indirecte statul încasează taxe și impozite.

Octavian Ilisoi s-a pronunțat pentru încurajarea asociațiilor agroasociative și înființarea chiar a unor asociații de acest fel în parteneriat public-privat, cu producători și administrația locală, iar producătorii să-și vândă produsele direct la restaurante, pensiuni, magazine locale.

El a spus că singura variantă pentru viitorul agriculturii și zootehniei românești sunt asociațiile agroasociative prin care producătorii să-și poată vinde produsele, dar că pentru asta fiecare primărie va trebui să investească pentru camere de frig, pentru depozite și să angajeze personal.

„Se face o afacere care să fie gestionată și de primărie și de mediul asociativ”, a explicat medicul veterinar.


Intră acum și în grupul de