Activistul de mediu Tiberiu Boșutar: Trebuie să facem ca firmele care exploatează lemn să lucreze corect și nu falimenteze. Dacă oprim tot ce exploatează agenții economici români atunci o să exploateze turcii, iar pe ăia nu-i mai poți opri//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar a explicat, vineri seara, la Analiza de Seară de la News Bucovina că toate acțiunile pe care întreprinde le face doar pentru ca agenții economici să lucreze corect și să fie stopate furturile de lemn și nu să fie falimentate firmele românești.

„Când am făcut Asociația Moldovița am vrut să facem ca agenții economici să se dezvolte fără să fie nevoiți să fure”, a spus Boșutar.

El a subliniat că în fiecare pas pe care l-a făcut a avut logică.

„De aia nu vom dezvolta noi țara asta pentru că fiecare, când vrea să facă ceva, îi sar alții în cap și te miri că votează cu ce partide votează: cu circul. Omul vede că nu e rezolvare și că signura rezolvare este să dăm foc. Nu asta e rezolvarea. Nu așa putem salva România, dând foc și oprind industria și oprind dezvoltarea”, a declarat activistul de mediu.

El a precizat că dezvoltarea unei țări se poate face, în primul rând, pe baza resursei pe care o are.

„Se discută să oprim exportul. Păi trebuie să avem documentele. Noi în România exportăm 200.000 de mc de lemn și importăm 3 milioane de mc. Asta e realitatea. Importăm de zece ori mai mult decât exportăm.  Asta nu o spune nimeni că nu dă bine și nimeni nu te crede. Cei care spun că trebuie să oprim exportul să vină cu documente, cu TIR-uri, vagoane care pleacă din România. Hai să mergem la o graniță. Îmi iau un cort și stau 24 de ore din 24 o lună de zile să le vedem. Că doar nu zboară trenurile alea”, a spus Tiberiu Boșutar.

El consideră că metoda cea mai corectă pentru stoparea furturilor presupune urmărirea clară a camioanelor cu lemne de la încărcare până la predarea materialului lemnos prin fotografii făcute la încărcare care să fie urcate pe site-ul ocolului silvic respectiv și comparate cu cele ale camerelor de supraveghere de pe traseu.

„Metoda principală de a fura este transportul multiplu. Dacă ai poză la încărcare, nu ai cum să pui butucii la fel în două transporturi. Apoi trebuiesc puse camere de supraveghere ca să poți verifica. Camerele nu sunt în 2021 o investiție ieșită din comun. Sunt camere prin care se poate susține adevărul. Nu pun camere pentru ca să-l subjug pe cel care cară lemne. Pun camere ca să-l susțin pe cel care este corect”, a spus Boșutar.

El a arătat că aceste camere video generează automat fotografii și se pot compara cu fotografiile de la punctul de plecare care să fie postate pe pagina ocolului pentru că nu e vorba de date personale.

Tiberiu Boșutar a explicat că așa s-a făcut la ICAS și a fost creat un precedent.

El a arătat că la doi ani de zile de când a montat el camere în Moldovița pentru supravegehre, un inginer de la ICAS a venit să vadă cum a făcut și că a durat doi ani de zile până să le pună.

„Acum avem în România un singur punct cu camere cu toate autorizațiile, la ICAS și costă mai puțin decât costă un camion”, a spus Boșutar.

El a explicat că având aceste camere ca să vadă dacă sunt transporturi ilegale este suficient să fie găsit un camion care apare pe camere și care nu are fotografia pe site-ul ocolului.

Potrivit lui Boșutar, acțiunile care vizează doar urmărirea în trafic a unor camioane pentru care ar exista suspiciuni că sunt supraîncărcate nu rezolvă problema tăierilor ilegale, ci ar putea să o încurajeze pentru că amenzile pe care aceștia le plătesc trebuie să le recupereze și tot pădurea suferă.

„Noi trebuie să facem în așa fel încât agentul economic să lucreze corect, iar când nu vrea să fie închisă activitatea”, a spus activistul de mediu.

El a mai declarat că în România e cel mai scump lemn din Europa.

„În Cehia e 50 de euro, în Germania este 55 de euro, în Austria e 60 de euro,iar în România este 85 de euro și nu pentru că în România e mai bun calitativ, ci pentru că în România un metru cub e trei metri cubi față de cel din Austria. De aia e mai scump”, a spus Boșutar.

El consideră că situația este cunoscută și se știe că clar că se fură lemn mai ales când la licitații Direcția Silvică vinde cu 500 de lei mc când știe că respectivul  vinde cu 550 de lei mc de cherestea.

„Din start îl lași să fure”, a arătat Boșutar.

El a consideră că acest mecanism trebuie demontat și cu asta se ocupă.

„Zilnic se dau 20.000 de vize. Dacă îi urmărim doar pe cei de la Marginea sau Moldovița ăștia vor închide și vor veni cei din Bistrița să liciteze în Suceava pentru că-i falimentăm pe toți din Suceava. Noi suntem nebuni la cap? Oprim tot ce exploatează agenții economici români și o să exploateze turcii. Că pe ăia nu-i mai poți opri că nu o să înțeleagă ce vrei tu de la el. Noi trebuie să susținem agenții economici. Trebuie să-i oprim să nu fure, nu să-i disperăm. Trebuie făcut în așa fel încât omul care lucrează să poată lucra corect”, a mai declarat Tiberiu Boșutar.


Intră acum și în grupul de