VIDEO//Viceprimarul Lucian Harșovschi se pronunță pentru o campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân din toată zona metropolitană Suceava și preluarea lor în adăpost: Locul câinilor nu este pe stradă


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că se pronunță pentru declanșarea unei campanii vaste de sterilizare a câinilor fără stăpân în municipiul Suceava, dar că este nevoie de o asemenea acțiune și în localitățile limitrofe pentru că de acolo migrează în principal câinii aflați în municipiu.

Lucian Harșovschi a spus că nu mai vrea să vadă câini fără stăpân în municipiu și consideră că locul lor este în adăpostul pentru animale administrat de municipalitate.

El a amintit că anul trecut au fost strânși de pe străzi peste 700 de câini și că circa 600 dintre ei au fost adoptați, majoritatea în străinătate, prin intermediul unei fundații care se ocupă de protecția animalelor și cu care Primăria are un contract de colaborare.

„Stângem câini de pe teritoriul municipiului, dar ei în continuare sunt în oraș pentru că vin din zonele limitrofe care nu au adăposturi de animale”, a spus viceprimarul.

Lucian Harșovschi a mai declarat că sunt și campanii de sterilizare, dar consideră că nici acestea nu sunt foarte bine reglementate mai ales că vin diverse fundații care să facă sterilizări, dar că doresc să lase din nou câinii pe stradă după ce au fost sterilizați.

„Eu am spus întotdeauna că locul câinilor nu este pe stradă. Nu ești iubitor de animale dacă arunci o coajă de pâine de la balcon și arunci cu un borcan de zacuscă atunci când vine hingherul să ia acel câine”, a spus viceprimarul.

El a recunoscut că a avut discuții în contradictoriu cu cei de la diferite asociații de protecția animalelor, dar concluzia a fost că trebuie ca acești câini să fie duși în adăpostul din lunca Sucevei unde este personal calificat care are grijă de ei, sunt sterilizați, vaccinați, deparazitați și așteaptă să fie adoptați.

Viceprimarul a făcut un apel sucevenilor care doresc să adopte un câine să meargă la adăpostul municipalității de unde pot alege dintre câinii de acolo care sunt comunitari, dar și de rasă, unii dintre ei fiind pierduți sau abandonați de proprietari, el menționând că sucevenii pot transmite prin e-mail [email protected] dorința de a adopta un câine.

Lucian Harșovschi s-a mai pronunțat pentru o sterilizare în masă și nu doar în municipiul Suceava, ci și în comunele limitrofe.

„Eu accept orice colaborare cu o singură condiție: câinii nu au ce căuta pe stradă”, a spus viceprimarul.

El și-a exprimat și nemulțumirea față de modul în care unii suceveni se comportă cu aceste animale.

„Din nefericire cruzimea față de animale există și în municipiul Suceava”, a spus viceprimarul care a relatat episodul cu un pui de câine care a fost aruncat într-un buncăr de gunoi menajer care este îngropat.

„O doamnă a sesizat că se aude un plâns de cățel într-un tomberon îngropat”, a spus viceprimarul.

El a arătat că atunci când au ajuns cei de la Serviciul de Ecologizare deja era depus gunoi mult peste acel cățel și au reușit să-l salveze și să-l ducă la adăpostul de animale.


Intră acum și în grupul de