Acasă Exclusiv Inspectorul pentru romi din ISJ Suceava spune că elevi romi sunt nevoiți...

Inspectorul pentru romi din ISJ Suceava spune că elevi romi sunt nevoiți să renunțe la școală pentru că nu-i lasă părinții. Fetele nu mai sunt lăsate din clasa a șasea pentru că „se strică” la școală și sunt măritate//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Inspectorul școlar pentru romi din ISJ Suceava, Lucian Dimitriu, a deplâns, marți, soarta unor copii de romi care nu vor putea să-și continue studiile pentru că părinții lor nu doresc.

„Cu romii tradiționaliști, cu romii căldărari, întâmpinăm cele mai mari probleme. Acceptă până la un anumit punct să-și dea copiii la școală, mai puțin fetele. Băieții merg până în clasa a opta și avem acum mici reușite cu elevi care au pătruns și la liceu, dar fetele dispar prin clasa a cincea, a șasea, maximum a șaptea. Se mărită. De obicei, din alt doilea semestru din clasa a șasea dispar, nu mai vin la școală. Și mergi să vezi care este situația. Când ajung la locuință și văd fata în fustele tradiționale e clar”, a spus Dimitriu.



El a dat exemplul unui caz de la școala din Știrbăț cu o fată care era prima pe clasă.

„Deodată, fata a dispărut. Nu a mai venit. Împotriva voinței fetei, părinții n-au mai vrut să o lase la școală, au măritat-o forțat, considerând că „se strică fata”.”, a spus Dimitriu.

El a subliniat că respectiva elevă era o fetiță de 14 ani, extrem de deșteaptă, îngrijită, cu perspectivă de a face performanță.

„Ea își dorea să dea la Colegiul Mihai Eminescu și ar fi intrat. Culmea este că aceste persoane au o situație materială care le-ar permite să-și țină copilul la școală pentru că sunt și din mediul căldărăresc romi bogați. Sunt avuți”, a spus Dimitriu care a menționat însă că acești romi nu vor să renunțe la tradiții, la măritatul de copil, mai ales că sunt promiși copiii de mici.

Mai mult, el a spus că se căsătoresc copii de 11-12 ani, iar noaptea nunții este asistată de soacra băiatului.

„Lupta e lungă. Dacă nu fi un plan european cu aplicabilitate pentru România, problema romilor nu se va termina. Cât sunt ei marginalizați de societate, cât se automarginalizează, vor rămâne în continuare o problemă socială pentru România”, a conchis Lucian Dimitriu.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version