„OCHIUL DIABETIC”, un nou departament la Clinica Oftalmologica „NOVAOPTIC”


Intră acum și în grupul de

Inaugurat recent, noul departament din clinica oftalmologică Novaoptic, intitulat “Ochiul diabetic” este destinat persoanelor cu diabet care prezintă complicaţii ale bolii la nivelul ochiului, cunoscut ca organ ţintă.

Depistarea precoce a retinopatiei diabetice, urmărirea evoluţiei acestei complicaţii prin fotografierea digitală repetată a retinei, tratamentul LASER al retinei afectate pentru stoparea progresiei bolii, ecografia oculară utilă pentru depistarea hemoragiilor vitreeene şi dezlipirii de retină în fazele cele mai avansate ale complicaţiei oculare, precum şi tratamentul chirurgical modern al cataractei diabetice prin facoemulsificare ultrasonică şi implantare de cristalin artificial foldabil pentru microincizie sunt obiectivele departamentului Ochiul Diabetic.

Diabetul este o problemă importantă de sănătate publică, la nivelul judeţului Suceava numărul de pacienţi depăşind cifra de 18700, din datele DSP, 3000 fiind insulinodependenţi şi 15700 cu tratament antidiabetic oral. Complicaţia diabetului la nivelul ochiului, în general subdiagnosticată prin neprezentarea bolnavilor de diabet la consult oftalmologic, depăşeşte în statistica DSP Suceava 1300 de persoane.

Retinopatia diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului şi are o prevalenţă de 33,2% printre pacienţii diabetici. Este principala cauză de orbire la persoanele între 20 şi 65 ani. Majoritatea pacienţilor cu o vechime a bolii de cel puţin 20 de ani dezvoltă retinopatie diabetică, din care 5,6% prezintă edem macular semnificativ clinic iar 7,9% prezintă retinopatie ce ameninţă grav vederea.

Cum se pot preveni problemele ochiului diabetic?

Principalele recomandări pentru persoanele cu diabet sunt:

> persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să efectueze un examen de fund de ochi în primii 5 ani de la diagnosticarea diabetului;
> persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să efectueze un examen de fund de ochi imediat după diagnosticare;
> un examen oftalmologic anual trebuie să fie făcut atât de persoanele cu diabet de tip 1 cât şi de cele de tip 2 iar, dacă se depistează retinopatie diabetică se recomandă controale repetate la 3 sau 6 luni.


Intră acum și în grupul de