Carti „audio” pentru nevazatori, la Biblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Persoanele cu deficienţe de vedere din municipiul Suceava dispun la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, de ceva vreme de un serviciu care, prin sinteză vocală, le oferă incredibile facilităţi de lectură a cărţilor convertite în format „Daisy”. Prin proiectul intitulat „Biblioteca pentru toţi”, instituţia de carte suceveană, care derulează acest proiect împreună cu Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani, este cea de-a doua din ţară dotată cu două dispozitive speciale de citire, cu ajutorul cărora utilizatorul poate asculta selectiv o carte înregistrată în format „Daisy, ca şi cum ar răsfoi o carte tipărită.

Cartea „Daisy” reproduce conţinutul unui material tipărit (roman, dicţionar, revistă) într-un format digital accesibil nevăzătorilor şi persoanelor cu dificultăţi de citire (dislexici), standardul „Daisy” oferind o mare flexibilitate şi permiţând realizarea de materiale în care textul este sincronizat cu înregistrarea vocală.

Prin intermediul playerului „Daisy”, un dispozitiv special (care dispune de acumulatori ce permit o independenţă de 10 ore, sau poate fi alimentat de la reţeaua electrică), utilizatorul poate accesa o anumită pagină, poate sări din cuprinsul cărţii la un anumit capitol, poate sări dintr-un paragraf în altul, poate relua o frază anterioară, sau poate trece peste notele de subsol. Facilităţile de lectură a cărţilor „Daisy” cu ajutorul acestui echipament sunt deosebite faţă de lectura textelor tipărite în alfabetul Braille, sau faţă de ceea ce oferă un obişnuit MP3 player.

Prin apăsarea unui buton, utilizatorul este informat audio la ce pagină se află şi prin câteva taste de control poate modifica tonul, volumul, viteza de lectură (fără să deformeze vocea naratorului) sau este anunţat când se descarcă acumulatorii.
Elevii şi studenţii pot beneficia de lectură selectivă ceea ce este esenţial pentru ei. Cu ajutorul unei taste se pot pune „semne de carte”, pot fi „subliniate anumite pasaje” şi pot fi „extrase citate”.

Pentru a veni în ajutorul elevilor şi studenţilor nevăzători, fundaţia poate converti în format „Daisy” manuale sau cărţi care nu pot fi găsite pe CD-urile obişnuite. Organizatorii spun că, nu numărul abonaţilor dă valoare serviciului ci rezultatele obţinute deoarece contează foarte mult să poţi face ceva pentru destinul unui om. Odată cu cele două dispozitive de citire, la biblioteca suceveană au fost înregistrate 21 de titluri (cărţi înregistrate în format „Daisy”, în câte două exemplare fiecare), printre acestea regăsindu-se „Legendele Olimpului”, de Alexandru Mitru, „Harry Potter şi Prinţul semipur” şi „Harry Potter şi talismanele morţii”, de J.K. Rowling, „Invitaţie la vals”, de Mihail Drumeş, „O mie de cocori”, de Yasunari Kawabata, „Memoriile unei gheişe”, de Arthur Golden, sau „Pacientul englez”, de Michael Ondaatje.

Serviciul funcţionează în cadrul Secţiei de Artă.


Intră acum și în grupul de