A venit și rândul comunității rome din Șcheia să se revolte. Primarul Andriciuc: Faptul că sunteți etichetați ca hoți, bandiți, nu e pentru toată lumea. Și eu sunt primar rău pentru o parte și bun pentru cealaltă parte


Intră acum și în grupul de

Mai mulți reprezentanți din comunitatea romă din comuna Șcheia au protestat, vineri, la sediul Primăriei din localitate nemulțumiți că li s-a întrerupt furnizarea de energie electrică pentru că nu au casele înregistrate oficial, că nu au iluminat public, că drumurile sunt pline de noroaie și copiii lor se murdăresc în drum spre școală și sunt trimiși acasă pentru că sunt murdari, sau că serviciile primăriei nu sunt corespunzătoare.

Ei au fost primiți de primarului Vasile Andriciuc și de administratorul public al comunei, Gheorghe Cotin, care le-au explicat că este nevoie ca situația să intre în legalitate pentru reluarea furnizării energiei electrice.

Primarul a subliniat că este un proiect în derulare privind instalarea unei stații de transformare, dar că important este ca locuințele comunității rome să fie autorizate.

Scandal la Primaria Scheia!!

Scandal la Scheia!!

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 4 martie 2021

„Săptămâna care urmează vom face o adunare numai cu cetățenii de etnie romă în sala de festivități de la școală și vom discuta mai detaliat toate problemele. Ca să vă puteți rezolva din punct de vedere social poziția de gospodar trebuie să fiți intabulați pe casă, să găsim soluții astfel încât să vă eliberăm certificate de urbanism, să facem proiect și apoi autorizație de construire”, a spus primarul.

El a spus că chiar dacă va fi mai greu din punct de vedere financiar, logistic, se va încerca găsirea de soluții astfel încât să se rezolve problema.

Primarul a mai arătat că din punct de vedere fiscal sunt niște norme și Primăria Șcheia încearcă să intre cât mai mult în legalitate, precizând că în Codul fiscal se stipulează că întâi se achită amenzile și apoi se achită impozitul.

În ceea ce privește copiii, el a spus că Primăria le-a asigurat posibilitatea să se educe.

„Copiii sunt sănătoși, sunt zvăpăiați, noi trebuie să le asigurăm o educație. De aici începe toată treaba, de la educație. Faptul că sunteți etichetați ca hoți, bandiți, nu e pentru toată lumea. Și eu sunt primar rău pentru o parte și bun pentru cealalaltă parte”, a spus Andriciuc.  

El le-a transmis membrilor comunității rome că toți trebuie să fie atât de lucizi astfel încât să se cântărească unii pe alții și să aibă un singur scop: să conviețuiască în condiții de normalitate.

„Eu, în calitate de primar vă asigur că indiferent de etnia romă, noi suntem cetățeni ai comunei Șcheia și încercăm să vă asigurăm maximum de condiții astfel încât să ducem o viață normală”, a spus primarul.

Andriciuc le-a spus că faptul că au venit „cu manifestație și cu amenințări” dovedește încă odată maturitatea lor pentru că atunci când se vorbește în mod civilizat se vor găsi soluții astfel încât să se intre în normal.

„Andriciuc nu vă taie curentul. Primarul nu vă ocărăște, primarul dorește ca toată lumea să intre în legalitate, iar viața să fie normală”, a declarat Andriciuc.

Una dintre participantele la discuții i-a atras atenția primarului că ei au tras curent cu știrea lui.

„Noi nu am pus curentul în funcțiune fără aprobarea dumneavoastră”, a spus femeia.

Un alt participant a arătat că străzile nu au iluminat public, că este noroi pe jos și că nu sunt primiți copiii lor la școală pentru că ajung murdari din cauza mizeriei de pe drum.

El a mai arătat că așteaptă să i se dea număr de casă după ce s-a mutat și că toată corespondența, inclusiv înștiințări de plată, ajunge la casa părinților, iar tatăl său o pune pe foc pentru că nu știe să citească.

Aceeași situație a fost reclamată de un alt localnic care spune că nu primește număr la casă.

„Când ați venit dumneavoastră în 2004 au venit la toți și ne-au dat numere la casă. Fără niciun contract de casă, fără nimic. Acum spuneți că ați dat numere când ați fost tânăr. Cum vine treaba asta?”, a întrebat localnicul.

„Eu mai fac și glume”, a răspuns primarul, dar tânărul localnic nu s-a lăsat intimidat: „Eu vă cer număr la casă și dumneavoastră faceți glume cu mine? De ani de zile spuneți că faceți ceva”.

Protestatarii au mai arătat că primarul a permis unor alți locuitori să facă amenințări directe la adresa comunității rome, ceea ce nu este de acceptat.


Intră acum și în grupul de