Dr. Radu Ciornei (USR): Nu mai văd oportunitatea purtării măștii în spații deschise. Aceste restricții vor trebui recalibrate în funcție de adevărul științific. Trebuie să ne mai folosim și creierul, nu numai mușchii și interdicțiile


Intră acum și în grupul de

Deputatul USR de Suceava dr. Radu Ciornei a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că vor trebui recalibrate toate restricțiile din pandemie în funcție de adevărul științific.

El a spus că nu crede că există vreo logică în modificarea orei de la care se interzice circulația pe stradă.

„Cred că multe lucruri care s-au făcut în pandemie de acest comitet de gestionare a crizei sunt niște reacții, cum zic americanii, de ne-au tremurat genunchii. Nu cred că era cazul să mai dăm jos o oră. Ce mi-e că umblu până la ora 22:00, ce mi-e că umblu până la ora 23:00?”, a spus Ciornei.

El chiar consideră că trebuie ca în spațiile deschise să nu se poarte mască de protecție decât dacă nu se poate asigura distanțarea fizică.

„Eu chiar am să fac o afirmație: în spații deschise eu nu mai văd oportună purtarea măștii. Mergeam seara printr-un București în viscol și îmi ziceam: Doamne iartă-mă de ce mai port și masca asta! Masca în spații deschise trebuie purtată doar când nu poți să ții distanțarea socială”, a explicat dr. Ciornei.

El a spus că ar trebui să nu mai fie menținută obligația purtării măștii de protecție în spații deschise mai ales pentru că acuma vine și vara.

„Este o boală cu transmitere aerogenă. Virușii nu supraviețuiesc în aer. În primul rând noi, ca savanți, nu știm care este concentrația din aerul din jurul unui om ca acel om să fie infectat. Știm cu siguranță că dacă un om e la doi metri de tine sau la cinci metri și strănută, faptul că ești în aer liber și este un curent de aer, nu este posibil să iei boala”, a spus deputatul USR.

El a arătat că va întreba guvernanții de ce ce se poartă masca în aer liber.

„Eu cred că aceste restricții vor trebui recalibrate în funcție de adevărul științific. Purtatul măștii în aer liber este una dintre ele. La ce oră închidem sau nu terasele este un lucru la care trebuie să ne gândim”, a spus Radu Ciornei.

El a mai spus că soluția pe care tot mai mulți specialiști o îmbrățișează este de lockdown total timp de două luni pe întreaga planetă.

„Două luni punem o frână bruscă, stăm cu toții în casă, ies numai categoriile esențiale”, a spus deputatul care a arătat că un asemenea lockdown general ar rezolva problema dar ar fi dureros din punct de vedere economic.

„Așa, sângerăm încetul cu încetul. Sângerăm mult și continuu”, a spus dr. Ciornei care crede că situația ar putea reveni la normal dacă s-ar face un lockdown foarte-foarte puternic adăugând că acesta este și părerea lui ca specialist, dar și părerea multor alți specialiști din țară și de peste hotare.

El consideră că altfel trebuie recalibrate restricțiile pentru că trebuie să trăiască și industria HoReCa și trebuie să înceapă și oamenii, mai ales că acum că vine vara, că pot să trăiască puțin mai liber.

„Oamenii sunt deja sătui”, a spus Ciornei.

El a arătat că pentru cineva care nu poartă mască și se plimbă singur la 8 seara pe esplanada din Suceava, este sigur că nu ia boala, dar poate veni un polițist să-l amendeze.

„Singurul lucru este nu că iau boala, ci că poate să vină un polițist să mă amendeze. (Obligativitatea purtării mășii n.r.) dă putere unui polițist, iar din punctul meu de vedere nu previne boala. În spații închise, mască până la Dumnezeu. Oriunde unde nu se poate păstra distanțarea fizică trebuie purtată masca”, a spus Ciornei.

El arată că în spații deschise nu este cazul ca masca să fie purtată.

„Trebuie să ne mai folosim și creierul, nu numai mușchii și interdicțiile”, a conchis Radu Ciornei.


Intră acum și în grupul de