Aurelia Petcu : „Nu cred ca romanii sunt pregatiti pentru a alege o femeie presedinte”


Intră acum și în grupul de

Site-ul www.NewsBucovina.ro oferă cititorilor un nou interviu în exclusivitate cu o femeie politician, de această dată “partenera de discuţie” fiind Aurelia Petcu, consilier local PD-L la Primăria Suceava. Suceveanca Aurelia Petcu a intrat în politică în anul 1997, ca membru PNL, iar în perioada 2000 – 2004 a fost membră a Biroului Permanent Municipal PNL. Începând cu anul 2001, a deţinut şefia Organizaţiei Municipale a Femeilor Liberale, până în 2007, urmând ca în intervalul 2007-2008 să ocupe fotoliul de vicepreşedinte al Biroului Permanent Municipal PLD. Tot din anul 2008, Aurelia Petcu este vicepreşedinte al Biroului Permanent Municipal, de această dată al PD-L.

NewsBucovina: Ce v-a determinat să intraţi în politică?

Aurelia Petcu: Implicarea mea în politică porneşte din nevoia schimbării, dar şi din nevoia acţiunii imediate. Consider că trebuie să pui faptele înaintea cuvintelor şi rezultatele înaintea presupunerilor. Într-un anume fel, “mutatis mutandis”, schimbând ceea ce trebuie schimbat, continui să exercit în viaţa oraşului aceeaşi influenţă de tip formativ pe care am avut-o ca dascăl al unor generaţii de tineri valoroşi.

NewsBucovina: De ce credeţi că viaţa politică suceveană este dominată de bărbaţi?

Aurelia Petcu: În pofida mişcărilor feministe care caracterizează lumea contemporană, trăim tot într-o lume a bărbaţilor. Viaţa politică suceveană este dominată de bărbaţi. Sunt puţine femei care s+au dedicat exclusiv vieţii politice. Cele mai multe îmbină activitatea profesională cu cea politică. Este o lume a bărbaţilor, în care femeile continuă să se afirme pentru egalitate de şanse. Dorim să fim competitive, egale cu colegii noştri, bărbaţii, să ne susţinem ideile cu rigoare şi fermitate, să îi convingem pe cei care nu cred în femeia politician de faptul că şi ea poate fi la fel de hotărâtă ca un bărbat şi că poate construi. Atunci când o femeie dă dovadă de coerenţă şi credibilitate, dublată de o pregătire profesională solidă, nimeni nu o contestă şi cu siguranţă va reuşi.

NewsBucovina: Care este proiectul politic la care ţineţi cel mai mult?

Aurelia Petcu: Proiectul politic la care ţin cel mai mult este legat de modernizarea oraşului Suceava, în conformitate cu standardele europene. Proiectele implementate, ca şi cele aflate în derulare, vor schimba profund imaginea urbanistică şi vor oferi un plus de confort şi siguranţă cetăţenilor.

NewsBucovina: Comentaţi pe scurt evoluţiile din ultima perioadă de pe scena politică românească

Aurelia Petcu: După trei ani electorali, cu răsturnări spectaculoase de situaţie, 2010 este primul an în care nu sunt programate niciun fel de alegeri. Însă, nu este complet exclus scenariul în care electoratul să fie chemat la vot pentru a arbitra disputa politicienilor. În plus, există şi perspectiva unui referendum pentru modificarea Constituţiei, în scopul trecerii la un parlament unicameral.

NewsBucovina: Care credeţi că sunt şansele ca o femeie să ajungă să candideze la preşedinţia României?

Aurelia Petcu: Nu cred că românii sunt pregătiţi pentru a alege o femeie preşedinte. Va mai dura până când românii vor reuşi să-şi depăşească prejudecăţile. Dacă în România va apărea o „Angela Merkel”, şansele acesteia la preşedinţie ar putea să devină o realitate demnă de a fi pusă în practică.

NewsBucovina: Care este pentru dvs. modelul politic feminin din politica românească?

Aurelia Petcu: Mona Muscă, distrusă de politicieni, dar apreciată în continuare, rămâne „doamna politicii româneşti”. Posedă educaţie aleasă, substanţă şi eleganţă. A ştiut să-şi păstreze demnitatea şi să zâmbească, indiferent de situaţiile în care s-a aflat.


Intră acum și în grupul de