Prorectorul USV Mihai Dimian, prudent în ceea ce privește rata de vaccinare mică din județul Suceava: Trebuie o analiză mai atentă. Vrem să se vaccineze oameni care sunt în Italia, Spania și care sunt în statistici aici


Intră acum și în grupul de

Prorectorul USV prof.univ. dr. Mihai Dimian, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în ceea ce privește rata de vaccinare împotriva Covid-19 din județul Suceava analiza trebuie să fie mult mai atentă și să fie luate în calcul mai multe situații.

„Noi am trecut din faza în care eram pe ultimul loc ca rată de infectare și nu am fost dați ca exemplu pozitiv, dar în schimb suntem foarte ușor dați ca exemplu negativ privind rata de vaccinare, de 10 la sută”, a spus Dimian.

El consideră că trebuie o analiză mult mai atentă când se compară diversele zone ale țării.

„Un lucru care trebuie comparat este apropierea de un centru de vaccinare. Să vedem câți locuitori au fost în județul Suceava la maximum trei kilometri de un centru de vaccinare și câți au fost în județul Cluj și veți constata că poate 60 la sută din populația Clujului a fost la o distanță de trei kilometri de un centru de vaccinare în timp ce doar 20 la sută din populația Sucevei a fost la această distanță de un centru de vaccinare”, a explicat prorectorul USV.

Mai mult, Mihai Dimian a arătat că a atras atenția că rata de infectare în județ putea fi mai ridicată întrucât se calculează fără să se știe aproximativ numărul de locuitori nefiind cunoscut fenomenul migrației, la fel și acum se calculează rata de vaccinare la o populație care nu există efectiv în Suceava.

„Acum noi vrem să se vaccineze oameni care sunt în Italia, Spania și îi luăm în  statistici aici”, a spus universitarul sucevean.

Mai mult, el consideră că datele prezentate de autorități ar trebui să fie mai clare și modul în care se calculează procentul mai transparent.

„A prezenta niște procente și a considera noi că ei au împărțit bine nu e cel mai transparent mod. Poți să constați că nu au scăzut copiii din populația eligibilă. Județul Suceava este cu cea mai mare pondere a copiilor din România. Este mult deasupra mediei naționale”, a spus Dimian.

El a mai arătat că în zonele în care au fost număr mare de îmbolnăviri în ultima perioadă, locuitorii sunt mai predispuși să se vaccineze.

„Avem București, Cluj, Timiș, care au trecut recent printr-un număr mare de îmbolnăviri atunci îi face mai predispuși să se vaccineze, așa cum sucevenii au fost mai predispuși să poarte mască și să respecte anumite măsuri de distanțare fizică după ce am trecut prin experiența anterioară din primăvară-vară.

Cu cât te depărtezi, memoria maselor scade destul de rapid. Cu cât de depărtezi de șoc, reacția ta este mai mică. Ei au avut șocul mai recent. Nu aș merge pe ideea promovată cu gradul de civilizație. Am văzut că acele persoane care acuzau Suceava de un grad redus de civilizație pentru că avea un număr mare de cazuri la un moment dar au ajuns să aibă ulterior, la multe luni după, când au avut timp să se pregătească și să se protejeze, un număr mult mai mare de cazuri și un procent mult mai mare de cazuri decât Suceava”, a mai spus Dimian.


Intră acum și în grupul de