Managerul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș: Pandemia nu a schimbat apetitul sucevenilor pentru lectură, iar Biblioteca Bucovinei se află într-o continuă dinamică și transformare.


Intră acum și în grupul de

„Dacă pentru adulți, poate s-ar putea trage concluzia că, în această perioadă, biblioteca a fost fie mai puțin vizibilă sau mai puțin prezentă, nu același lucru îl putem spune și despre cei mai tineri. Pentru elevi, pentru studenți, biblioteca rămâne foarte atractivă”, a declarat Gabriel Cărăbuș, managerul Bibliotecii  Bucovinei ”I.G. Sbiera”, în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.

Gabriel Cărăbuș a menționat că perioada vacanței de vară este una foarte prielnică pentru lectură, constatându-se o creștere a numărului de cititori.

„Chiar au existat foarte multe solicitări în această perioadă. Tinerii au revenit către bibliotecă. Perioada vacanțelor știm că le oferă acestora mai mult  timp de relaxare și, atunci, nu citesc doar bibliografie școlară obligatorie, ci și lectură de plăcere. Tocmai de aceea și noi avem foarte multe provocări la adresa cititorilor pentru ai readuce alături de noi. Dacă anul trecut, în 2020, nu am putut organiza activități și evenimente, anul acesta le reluăm sau gândim altele noi tocmai pentru a-i ține aproape de noi și de lectură”, a declarat managerul Bibliotecii Bucovinei.

Cu privire la utilitatea acestei instituții, Gabriel Cărăbuș, a subliniat că ”biblioteca se transformă”.

„Vedem acest lucru oriunde în lume. Nu este acea instituție statică, cantonată în specificul unei biblioteci de secol XIX, în care puteai veni la o sală de lectură sau împrumuta o carte și cam atât. Biblioteca are și o sumedenie de alte servicii care pot fi puse la îndemâna publicului și, întotdeauna, noi am încercat să găsim aceste servicii și în funcție de cerința publicului”, a spus managerul Bibliotecii Bucovinei.

El a mai arătat că între sucevenii citesc din toate domeniile, dar că beletristica rămâne în topul preferințelor.

„Sucevenii citesc aproape din toate domeniile. Beletristica rămâne acolo unde și-a avut întotdeauna locul. La fel și ficțiunea rămâne în topul preferințelor. Din ceea ce înseamnă literatură clasică și contemporană, Agatha Christie este în continuare foarte căutată, iar pentru copii seria ”Harry Potter”. Așadar domeniile sunt foarte variate. Noi ca bibliotecă, avem datoria clară, dată de legislație, conform căreia să achiziționăm carte și să îmbogățim fondul de carte într-un mod enciclopedic, din toate domeniile”, a mai spus managerul Bibliotecii Bucovinei.


Intră acum și în grupul de