Acasă Exclusiv Consultantul fiscal sucevean Luminița Chihai: Este inevitabilă o criză economică, dar noi...

Consultantul fiscal sucevean Luminița Chihai: Este inevitabilă o criză economică, dar noi avem în continuare prețuri în creștere și inflație foarte mare. Ne apropiem de 50% cu datoria din PIB, iar Guvernul a avut deja două-trei luni dificultăți în a găsi banii pentru plata datoriilor curente


Intră acum și în grupul de

Cu o economie care ”duduie” și cu o creștere economică peste așteptări confirmată de BNR, o criză economică în țara noastră este inevitabilă, însă nu știm exact cum o vom resimți, spune consultantul fiscal Luminița Chihai.

”Este inevitabilă o criză economică, pentru că o preconizează și o estimează deja mulți dintre analiștii și economiștii din întreaga lume.  Acum cum va trece România sau cum va resimți țara noastră această criză, cred că nici unul dintre noi nu ar putea să spună”, a declarat ec. Luminița Chihai, consultant fiscal, invitată în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.



Ea arată că, paradoxal, în România avem în continuare prețuri în creștere și că s-ar putea spune că nu va veni nici o criză.

”La noi, contrar celor ce se întâmplă pe plan european, prețurile sunt într-o continuă creștere.Dacă luăm ca exemplu doar imobiliarele, acestea au avut o creștere semnificativă în ultima perioadă. Se construiește foarte mult la noi, spre deosebire de restul Europei. Să nu uităm nici de creșterea consumului la produsele de bază, deci s-ar spune că nu ne așteaptă chiar o criză, ori noi știm foarte bine, cei care lucrăm în domeniu, că nu stăm chiar așa bine”, este de părere Luminița Chihai.

O altă problemă în acest context financiar cu totul incert, ar mai fi și faptul că România, ca țară, se împrumută la dobânzi din ce în de mai mari.

”Avem inflația foarte mare, vorbim de procent foarte mare pentru o țară europeană. Noi ne împrumutăm, la dobânzi din ce în ce mai mari și din ce în ce mai greu. Finanțatorii chiar dacă au un câștig semnificativ pentru împrumuturile din România, deja devin prudenți pentru ceea ce se întâmplă la noi. Din păcate ne apropiem de 50% cu datoria din PIB. Guvernul a avut deja două, trei luni dificultăți în a găsi banii pentru plata datoriilor curente. Va fi din ce în ce mai greu și asta se va resimți în plata tuturor datoriilor”, a declarat Chihai.

Consultantul fiscal spune că, în schimb, cu privire la împrumuturile românilor, trendul a revenit.

„Românii nu a fost niciodată foarte prudenți, nici măcar în perioada crizei și nici în tot ce s-a întâmplat după criză. Dorința de a avea mai mult decât vecinul este la fel de mare. Băncile sunt relativ flexibile, în perioada aceasta și asta pentru că, probabil, vor și ele să recupereze pierderile din anul trecut. Din păcate, creditele de consum sunt în creștere, la fel și cele imobiliare.Toate se dau destul de ușor, și unde mai pui că totul de coroborează cu o creștere a veniturilor, a salariilor”, a adăugat Chihai.

Ea arată că o criză economică va veni inevitabil, dar nu în următoarele două-trei luni.

”În două, trei luni sigur nu vine criza în România. La noi, va fi poate mai ușor ca în alte țări, dar de venit, inevitabil, va veni o criza economică.  Nu cred ca va fi mai atipică ca în 2008, din prisma pandemiei. Toate guvernele lumii  au venit cu măsuri de sprijin atât pentru oamenii care au rămas fără locuri de muncă, cât și pentru mediul economic”, a concluzionat ec. Luminița Chihai.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version