Acasă Exclusiv Aurel Buzincu, replică pentru fostul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu: La Direcția...

Aurel Buzincu, replică pentru fostul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu: La Direcția Județeană de Cultură Suceava nu s-au comis ilegalități și nu s-a lucrat neperformant. Mă așteptam de mai multă vreme la ceea ce mi s-a făcut acum sub acoperirea aplicării legii pensiilor


Intră acum și în grupul de

Fostul director al Direcției Județene de Cultură Suceava, Aurel Buzincu, a transmis redacției News Bucovina, mai multe răspunsuri la acuzele aduse de fostul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, în emisiunea Subiectul Zilei, arătând că se aștepta să fie înlocuit din funcția de director prin aplicarea Legii pensiilor.

Buzincu spune că în interviu Bogdan Gheorghiu a ținut să-și motiveze ordinul de încetare a raporturilor mele de serviciu cu DJC Suceava, ordin pe care totuși nu  l-a semnat dumnealui, ci persoana împuternicită să conducă Ministerul, adică secretarul general, și consideră că „este în sine asta o greșeală care îi trădează nepriceperea și neînțelegerea lucrurilor și care devoalează felul și gradul în care și-a asumat, precum afirmă, ministeriatul”.


Mai mult decât atât, Aurel Buzincu consideră că și trimiterile făcute de fostul ministru la mai multe obiective pentru a se constata în legătură cu activitatea de director, nu performanțe, ci încălcări ale prevederilor legale reprezintă „o nouă probă de nepricepere și de neînțelegere a lucrurilor și de amatorism”.

„Într-o logică profesionistă, ori am în toată ”activiatea longevivă” de director executiv (funcționar public de conducere!) calificativul maxim la toate evaluările anuale privind peformanțele profesionale (cum și stau lucrurile în realitate), ori am încălcat legea și trebuie să răspund pentru asta în fața unei instituții specializate. Adică îmi face dl Bogdan Gheorghiu hatârul de a nu mă da pe mâna Justiției pentru fapte de încălcare a legii? Mă judecă dlui – mai blând, mai tolerant. Pardon!…”, a continuat Aurel Buzincu.

Acesta apreciază că, prin afirmațiile făcute, fostul ministru ar fi arătat că nu a fost doar nepriceput în domeniul pe care l-a condus, care evaluează peste capul evaluatorilor legali de performanțe profesionale și se pronunță într-un context care îi impunea să se abțină, dar care a dorit și a reușit să fie – încă o dată – denigrator și calomnios.

„Dl ex-ministru ar trebui să probeze că există ”termopane cu aviz” ilegal eliberat acolo unde dlui afirmă că ar exista așa ceva, ar trebui să probeze că în fața Muzeului Bucovinei există un monument istoric în înțelesul Legii 422/2001 (nu există – dar dlui se și exprimă precum necunoscătorii: e ”de patrimoniu”), că DJC Suceava a avizat ilegal montarea de termopane la clădirile monument istoric din zona pietonalului de la Fălticeni, că, în fine, avizul de demolare a Spitalului Vechi din Fălticeni este eliberat cu încălcarea legii (susțin că nu, întrucât Spitalul nu era monument istoric, nu se afla într-o zonă de protecție și…se impunea, sub mai multe rațiuni, să fie demolat). În paranteză fie spus, a mai existat o tentativă centrală ratată de clasare a unui spital vechi în Fălticeni – cu urmarea ținerii în încurcătură a proprietarilor – și e ciudat că dl ex-ministru nu vrea să simplifice procedurile și birocrația peste tot”, a explicat fostul director al DJC Suceava.

Aurel Buzincu a mai constatat „și alte ciudățenii” în felul lui Bogdan Gheorgiu de a vorbi, de a proceda și de a vedea și a cântări lucrurile – și asfel de realități pun în cauză și pe propunătorii și susținătiorii domniei sale.

„Pentru exemplificare, l-ați întrebat dacă a găsit o soluție mai bună pentru DJC Suceava decât directorul executiv pe care l-a trimis la pensie (sunt activ la Universitate și sunt singurul director executiv cu ”activitate longevivă” din rețeaua Ministerului Culturii căruia i s-a refuzat solicitarea/oferta de a mai activa în sistem) și a răspuns: ”nu pot spune că am găsit pe cineva mai bun…” Cum? Chiar repetat: Cum? Pe lângă că e jignitor pentru omul pe care l-a numit acolo și pentru instituție, pe lîngă altele – adică în județul dlui, de dragul satisfacerii unui …nu știu ce, și-a bătut joc de Direcția pentru Cultură?…

În ce mă privește, mă așteptam de mai multă vreme la ceea ce mi s-a făcut acum sub acoperirea aplicării legii pensiilor. Sunt mulți ani de când repet o întrebare care acum a enervat mai mult decât oricând: Are ministerul Culturii vreun plan de punere în aplicare a Art. 29 din Legea 422/2001? Articol care sună așa:

”În vederea realizării măsurilor de protejare a monumentelor istorice, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în cadrul serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, prin ordin al ministrului culturii și patrimoniului național, se înființează și se stabilesc atribuțiile Serviciului monumentelor istorice, încadrat cu personal specializat în domeniu”.

Iată, sunt 20 de ani de când miniștrii culturii nu pun în aplicare un aricol important al unei legi importante a domeniului patrimoniului cultural, iar faptul a adus și aduce prejudicii grave monumentelor istorice, serviciilor deconcentrate ale Ministerului, pe care le anemiază profesional și funcțional, și chiar personalului acestora.

Poate că mi-a scăpat mie – a făcut dl ex-ministru în emisiunea Dvs. vreo referire la acest articol de lege care ar fi putut rezolva multe dintre problemele despre care spune dlui că l-au măcinat și i-au încrețit fruntea?

Afirm simplu și responsabil: la DJC Suceava nu s-au comis ilegalități și nu s-a lucrat neperformant, dimpotrivă, dar nepunerea în aplicare a acestui articol de lege și condițiile de avarie în privința resursei umane în care instituția a lucrat permanent cam din 2009 au făcut frecvent necesar să se improvizeze pentru a se duce la îndeplinire sarcinile instituționale”, a concluzionat Aurel Buzincu.

CITEȘTE ȘI Fostul ministrul al Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că nu trebuia dărâmat tot spitalul vechi din Fălticeni: Soluția corecta era să se mențină partea centrală ce includea capela


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version