VIDEO//Tradiția de Bobotează de 130 de ani a fost menținută: Crucea de gheață din acest an realizată de voluntarii din Bosanci din blocuri de gheață aduse de la Vatra Moldoviței


Intră acum și în grupul de

Lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Bosanci au respectat și în acest an o tradiție păstrată cu sfințenie de aproape 130 de ani și au realizat două cruci de gheață care vor ajunge la biserici pentru slujba de Bobotează.

Cea mai mare problemă a fost obținerea blocurilor de gheață din care să fie realizate crucile în condițiile în care vremea a fost caldă și iazul Parţâc din Bosanci nu a înghețat.

În acest an pompierii bosânceni au mers să găsească blocuri de gheață la Lacul Roșu, la Vatra Dornei, la Poiana Stampei, fără succes și au crezut că în acest an tradiția nu va fi păstrată, dar au găsit până la urmă gheața necesară la Vatra Moldoviței.

Ei au schițat pe blocurile de gheață conturul viitoarelor cruci din gheață și le-au tăiat cu ajutorul unui motoferăstrău.

Realizarea crucilor de gheață înaintea Bobotezei este o tradiție a pompierilor voluntari din Bosanci ce datează din anul 1893 când s-a produs un incendiu puternic ce a afectat o mare parte din sat, iar pompierii au stabilit cu biserica parohială să confecționeze aceste cruci din gheață pentru a feri localitatea de necazuri și incendii.

Potrivit localnicilor, cei care doresc să li se împlinească o dorință trebuie să lipească o monedă de crucea de gheață, iar dacă aceasta rămâne lipită, atunci dorința se va îndeplini.


Intră acum și în grupul de