Vicepreședintele Niculai Barbă: Turiștii vor să iasă din aglomerație și să meargă acolo unde au și un peisaj frumos și unde există ospitalitate. Dacă în vară Bucovina a fost mai atractivă decât Litoralul, în iarnă cererea pentru turism rural în Bucovina a depășit Valea Prahovei//VIDEO.


Intră acum și în grupul de

„Dacă în august Bucovina a detronat litoralul românesc, în această iarnă Bucovina a detronat și Valea Prahovei”, a transmis Niculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava, în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.

Vicepreședintele CJ Suceava, a subliniat faptul că anul 2021 a fost unul greu pentru turismul din Bucovina, în special pentru sectorul HoReCa, ca urmare a măsurilor impuse de pandemie.

„Cu toate acestea, la nivelul județului Suceava, turismul a mers bine și cel puțin finalul de an a fost unul cu totul deosebit”, a declarat Niculai Barbă.

El a subliniat că dincolo de cifre, Bucovina a reușit să ofere tuturor celor care au venit aici condiții de cazare foarte bune, dar că a reușit să ofere toate acele lucruri pe care nu le găsesc în altă parte.

„Vorbim aici de autenticitatea zonei, despre peisaje și fiind în perioada Sărbătorilor de iarnă am putut, în acest an, să le oferim turiștilor și crâmpeie din ceea ce înseamnă obiceiurile specifice acestei zone”, a mai spus vicepreședintele CJ Suceava.

Niculai Barbă își dorește ca după încheierea pandemiei să fie aduse în prim plan către cei care vizitează Bucovina tot ceea înseamnă originalul și autenticul zonei.

„Oricât am încerca noi să oferim fragmente din cea ce înseamnă viața din Bucovina în mediul virtual, clar că nu este același lucru. Trebuie să vezi bucovinenii la ei acasă, să vezi originalul și autenticul”, a spus acesta.

Conform datelor furnizate de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), pentru turismul rural, rezervările din Bucovina au fost de patru ori mai mari decât cele de pe Valea Prahovei.

„M-au surprins și datele furnizate de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). Rezervările făcute prin aceștia până la data 31 decembrie 2021, arată că pentru turismul rural, în care Bucovina este exponent, rezervările au fost de patru ori mai mari decât cele de pe Valea Prahovei. Turiștii își doresc să iasă din aglomerație, să meargă acolo unde au și un peisaj frumos, unde mâncarea este bună, unde există ospitalitate”, a declarat Niculai Barbă, vicepreședinte CJ Suceava.

El a menționat că pentru finalul anului 2021, turiștii au ales cu preponderență stațiunile turistice din Bucovina, acolo unde există domeniu schiabil.

„În această perioadă a sărbătorilor de iarnă, turiștii au ales preponderent stațiunile de la munte și aici vorbim de Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului sau Vatra Dornei. Întreaga zonă a avut un grad de ocupare de aproape 100% și aici avut o contribuție deosebită domeniul schiabil”, a spus Niculai Barbă.

Vicepreședintele CJ Suceava a arătat că în perioada următoare, în vedere înființării Organizației de Management al Destinației Bucovina, se vor organiza consultări și întâlniri cu reprezentanți din turism și din administrațiile locale implicate în procesul de cazare și turism din județul Suceava.

„În acest context, plecând de la interesul turiștilor pentru domeniul schiabil, chiar în această săptămână vom avea o serie de întâlniri și vom începe  în acest weekend cu Vatra Dornei, iar ca temă vom discuta despre extinderea domeniului schiabil în Bucovina, discuții despre rolul acestei extinderi pentru turismul de aici. Și dacă tot ne vom întâlni, vom discuta și despre un alt subiect care este de actualitate și anume asocierea în turism în vederea înființării, la nivelul județului Suceava, a Organizației de Management al Destinației Bucovina”, a declarat Barbă.

Autoritățile județene speră ca în curând, promovarea turistică a Bucovinei să se realizeze la fel cum se făcea înainte de izbucnirea pandemiei.

„Așteptăm să se mai ridice din restricții pentru a putea să ne etalăm propria strategie turistică, care înseamnă participarea la târguri de turism naționale și internaționale, care înseamnă atât promovarea ofertei turistice, dar și a gastronomieoi, a culturii județului. Vă dau asigurări că noi avem motoarele turate, ne-am pregătit și ne pregătim în continuare, dar datorită acestor măsuri trebuie să mergem cu „frâna de mână” trasă”, a mai spus Niculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava.


Intră acum și în grupul de