Intră acum și în grupul de
Astfel, pentru pregătirea a 12 borcane de 400 g de zacuscă de vinete, gospodinele au nevoie de 8 kg de vinete (2 lei/kg), 2 kg de ceapă (3 lei/kg), 1 kg de ardei capia (4 lei/kg), 2 kg de ardei grasi (3,5 lei), 2 kg de gogoşari (5 lei/kg), 3 kg de roşii (5 lei/kg), alături de 1 l de ulei (6,20 lei), enibahar (0,80 lei), piper boabe ( 1,00 lei), foi de dafin (1,20 lei) si sare. Pentru a cumpăra toate aceste produse, sucevencele trebuie să scoată din buzunar aproximativ 68 de lei, în timp ce dacă ar achiziţiona 12 borcane de zacuscă din magazine, la 3,5 – 4 lei borcanul, ar economisi o sumă importantă de bani.
Dacă înainte lumea cumpăra legume de la piaţă pentru a face economie la pregătirile alimentare pentru toamnă, acum, pe timp de criză lucrurile s-au schimbat. Preferăm astfel să ne aprovizionăm de câteva borcane de zacuscă sau tocană de la hipermarket, decât să ne apropiem de preţurile exorbitante la legumele din pieţe.
O explicaţie pentru costurile mari vine şi din partea comercianţilor care invocă faptul că anul acesta seceta şi producţia limitată de legume i-a determinat să ridice preţurile.