RETROSPECTIVA ANULUI 2010


Intră acum și în grupul de

La final de 2010, NewsBucovina.ro face o trecere în revistă a celor mai accesate ştiri din cadrul rubricii de EXCLUSIV.

Cărţi „audio” pentru nevăzători, la Biblioteca Bucovinei

Persoanele cu deficienţe de vedere din municipiul Suceava dispun la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” începând din luna martie a anului 2010 de un serviciu care, prin sinteză vocală, le oferă incredibile facilităţi de lectură a cărţilor convertite în format „Daisy”. Prin proiectul intitulat „Biblioteca pentru toţi”, instituţia de carte suceveană, care derulează acest proiect împreună cu Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani, fiind cea de-a doua din ţară dotată cu două dispozitive speciale de citire, cu ajutorul cărora utilizatorul poate asculta selectiv o carte înregistrată în format „Daisy, ca şi cum ar răsfoi o carte tipărită. Cartea „Daisy” reproduce conţinutul unui material tipărit (roman, dicţionar, revistă) într-un format digital accesibil nevăzătorilor şi persoanelor cu dificultăţi de citire (dislexici), standardul „Daisy” oferind o mare flexibilitate şi permiţând realizarea de materiale în care textul este sincronizat cu înregistrarea vocală. Serviciul funcţionează în cadrul Secţiei de Artă a Bibliotecii Bucovinei “I.G.Sbiera”.

Sucevenii, receptivi la concursurile sondaj propuse de NewsBucovina.ro

Pe parcursul anului 2010, site-ul www.newsbucovina.ro şi-a provocat cititorii la o serie de concursuri sondaj. În urma voturilor exprimate de suceveni, au fost întocmite următoarele topuri:

Top 5 destinaţii turistice din Bucovina:Gura Humorului -Voroneţ, Vatra Dornei Suceviţa, Câmpulung Moldovenesc, Putna

Top 5 femei politician: Liviana Enea, Mona Săndulescu, Violeta-Zenovia Ţăran, Angela Zarojanu, Cristina Iordăchel

Top 5 politicieni ai anului 2009: Gheorghe Flutur, Ioan Lungu, Ioan Bălan, Orest Onofrei, Philip Rozopol

Top 5 primari din judeţul Suceava: Ion Lungu (Suceava), Marius Ursaciuc (Gura Humorului), Gabriel Constantin Şerban (Câmpulung Moldovenesc), Adrian Popoiu, Gheorghe Tomăscu (Cajvana)

Pictorul Dorin Blaga: “Penitenciarul m-a făcut să văd oamenii dincolo de nodul de la cravată, de fard şi de măştile pe care le afişează”

În luna aprilie a anului 2010, NewsBucovina.ro a prezentat cititorilor săi un interviu în exclusivitate cu pictorul iconar Dorin Blaga, dorneanul care, în luna februarie a aceluiaşi an a revenit în societate, după ce a ispăşit o pedeapsă de “14 ani, 3 luni şi 2 zile”, fiind condamnat pentru omor deosebit de grav. De la Dorin Blaga am aflat că închisoarea l-a apropiat de Dumnezeu, iar arta i-a oferit, aşa cum însuşi subliniază, libertate. “Fizic, am fost acolo, dar mental şi sufleteşte, am fost undeva în afara penitenciarului. Mie arta mi-a dat libertate”, este doar un fragment din interviul acordat de Dorin Blaga pentru NewsBucovina.ro.

IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, aruncă cu acuze

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a împărţit în luna aprilie 2010 preoţilor suceveni o broşură, în paginile căreia IPS Pimen îşi prezintă propriul punct de vedere privind retrocedarea fondului bisericesc, tergiversarea acestuia, frânturi de declaraţii scoase din context, şi hotărâri judecătoreşti favorabile. Potrivit Înaltului Ierarh, în campania din 2001, Gheoghe Flutur „a făcut cunoscut electoratului că, la arhivele din Viena, a fost găsit un document olografic ce atesta că Fondul Religionar Ortodox din Bucovina a fost proprietarul unei suprafeţe de peste 190.000 ha de pădure şi preciza la acel moment că va transmite acel document Arhiepiscopiei”, însă documentul nu a ajuns în ţară din iniţiativa acestuia, ci a Arhiepiscopiei. „De, mărirea schimbă firea, darul şiretului întunecă mintea înţeleptului; şi-a văzut sacii în căruţă şi bună pace! Privind declaraţia din campania electorală mai sus amintită, într-un fel vorbeşte omul neom în campania electorală şi altfel ca ministru apoi preşedinte al Consiliului Judeţean”, menţiona IPS Pimen, în broşură.

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, proprietară a 12 brevete de invenţii

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a devenit în luna mai, proprietară a 12 brevete de invenţii omologate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. De altfel, studenţii suceveni sunt cunoscuţi pentru inventivitatea lor, ei obţinând numeroase premii la concursurile universitare de acest gen. Şi instituţia universitară suceveană organizează de câţiva ani „Salonul de Inventică”, unde sunt prezentate invenţii realizate în cadrul tezelor de doctorat şi pentru diplomele de licenţă. Universitatea suceveană reprezintă un reper pe plan naţional, dar şi internaţional, în ceea ce priveşte ”inventica”.

Taraful lui Mucea din Bilca a cucerit Londra!

Tot în luna mai, NewsBucovina anunţa că celebrul taraf creat de septuagenarul rapsod Vasile Mucea din satul sucevean Bilca s-a întors de la Londra, unde a cântat la nunta unei familii de preoţi români, eveniment organizat 100% în stil bucovinean. Florin Mucea, fiul rapsodului mai sus amintit, a rememorat cu plăcere pentru NewsBucovina.ro invitaţia primită de la românii din Anglia şi petrecerea de pomină, în stil românesc, care s-a încins în inima Londrei. Chiar dacă, din cauza vârstei înaintate a tatălui său, care avea 77 de ani, Florin Mucea a fost tentat să refuze invitaţia primită, se pare că până la urmă artiştii bucovineni s-au încumetat să călătorească până în metropola engleză de pe Tamisa, pentru a le bucura inimile bucovinenilor de acolo.

Mozaicurile de pe blocurile de lângă Primărie riscă să fie distruse de lucrările de reabilitare termică

Deşi monumentele de for public oferă o identitate locală, primăriile nu le dau prea multă atenţie. „Vorbim mult de monumentele de for public. Apelul nostru este de a li se da mai multă atenţie pentru că oferă identitate locală”, declara în luna iunie a anului 2010 directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Suceava, Daniel Hrenciuc. Acesta făcea la acel moment un apel către primării, pentru ca acestor monumente să li se acorde mai multă atenţie, în sensul identificării şi protejării lor. “Se ajunge în situaţia în care, de exemplu, în Suceava, mozaicurile parietale de pe blocurile H1, H2, H3 şi blocul turn de lângă Primărie să fie în situaţia de a fi demantelate de către cetăţenii care doresc să reabiliteze termic blocurile. Există soluţii şi pentru aceste cazuri, pe care le ştiu specialiştii”, spunea Daniel Hrenciuc.

Cincinal de Taco Loco

La finele lunii iulie 2010, restaurantul Taco Loco din Suceava a împlinit cinci ani de când a apărut pe piaţa de profil din municipiul reşedinţă de judeţ. S-au celebrat atunci cinci ani în care Taco Loco i-a obişnuit pe clienţi cu servicii profesioniste, cu o oază de bucurie, întâmpinându-i de fiecare dată cu un zâmbet din partea ospărătiţelor care servesc prompt şi cu o mâncare delicioasă de îţi vine de fiecare dată să te lingi pe degete dacă reuşeşti să termini de mâncat porţia din farfurie. Afirmaţiile erau atunci întărite şi de premiile pe care cei doi bucătari ai restaurantului le-au obţinut la “Concursul internaţional de gătit în aer liber”, pentru creativitate, gust şi complexitatea felurilor preparate.

Sucevencele nu sunt mulţumite de serviciile Maternităţii Spitalului Judeţean

Sucevencele preferă să-şi aducă pe lume copiii în maternităţile private, arătându-se foarte sceptice şi reticente în privinţa serviciilor prestate de Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Cel puţin asta arăta rezultatul sondajului de opinie realizat pe parcursul lunii septembrie de site-ul www.newsbucovina.ro. La întrebarea “Sunteţi mulţumiţi de serviciile Maternităţii Spitalului Judeţean Suceava?”, doar 23,3% dintre cititori au răspuns afirmativ, 44,4% dintre respondenţi s-au declarat nemulţumiţi, în timp ce 32,3% preferă serviciile oferite de maternităţile private.

OANA PAVELUC, Miss Universe România 2010: “Tot ce mi s-a întâmplat până acum, mi s-a întâmplat cu un scop”

Oana Paveluc, câştigătoarea titlului de Miss Universe România 2010 şi reprezentanta ţării noastre în competiţia de la Las Vegas, s-a aflat la începutul lunii septembrie la Suceava, unde a făcut parte din juriul preselecţiei zonale pentru “Miss Universe România 2011”. Frumoasa braşoveancă, în vârstă de 19 ani, a acordat un interviu pentru NewsBucovina.ro, dezvăluindu-ne cum a marcat-o experinţa Las Vegas-ului şi ce planuri de viitor are. Implicată în activităţile asociaţiei „Un alt mod de a fi” înfiinţată de părinţii săi, care sprijină persoanele cu autism, Oana Paveluc ne-a dezvăluit că se împarte cu greu între sarcinile de la asociaţie şi pregătirea pentru bacalaureat, dar pentru că o face din suflet, reuşeşte să le îmbine cu plăcere.

Numărul sucevenilor care se împrumută de la C.A.R.P. este în creştere

Spre deosebire de Bucureşti, unde Casa de Ajutor Reciproc a ajuns în luna noiembrie a anului 2010 în situaţia de a nu mai putea acorda credite mai mari de 400-500 lei per pensionar la sfârşit de an, din cauza lipsei fondurilor, la Suceava, situaţia era mai echilibrată, în ciuda faptului că şi aici numărul celor care solicitau împrumuturi a crescut. Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc Pensionari (C.A.R.P.) Suceava, Dumitru Savu şi contabilul-şef, Ana Negru, au declarat pentru NewsBucovina că la Suceava, nu s-a ajuns în situaţia de a nu mai avea fonduri suficiente în bancă, deoarece sistemul C.A.R.P. Suceava este unul care rulează banii împrumutaţi, respectiv restituiţi, mai ales că în program există o valoare materială lunară împărţită pe zile, realizată în funcţie de data plăţii pensiilor.

Cărţile lui Păunescu se vând mai bine, la Suceava, după moartea sa

Vestea morţii lui Adrian Păunescu în luna noiembrie a anului 2010 a avut ecou şi în rândul sucevenilor, care au luat la rând librăriile şi anticariatele din municipiul reşedinţă de judeţ, în căutarea celor mai renumite cărţi ale poetului. Reacţia vine, de regulă, atunci când se stinge o mare valoare a vieţii culturale româneşti. “Încă din dimineaţa de vineri, după anunţarea decesului lui Adrian Păunescu, vânzările volumelor poetului au crescut. Se caută în special poeziile, dar şi proza. Volumele regetatului autor au fost întotdeauna căutate, dar acum după moartea sa, tot mai mulţi suceveni ne-au solicitat volumele poetului. Deja am făcut o altă comandă către editură, pentru a avea mereu pe stoc”, a declarat pentru NewsBucovina.ro un librar al lanţului de Alexandria Librării.

Un an de Radio InfoKids la Palatul Copiilor Suceava

O iniţiativă timidă la început, dar care pe parcurs a prins rădăcini, primită cu mult entuziasm de copiii care frecventează cercul Redacţie, Presă/Radio TV, Radio InfoKids este un radio pentru copii şi al copiilor, care funcţionează sub această titulatură din data de 4 octombrie 2009. Iniţiativa creării unui radio dedicat copiilor, în care micuţii să aibă posibilitatea moderării propriilor emisiuni, a aparţinut însă directorului Palatului Copiilor Suceava, Victor Şutac. Din fonduri proprii ale Palatului, a fost achiziţionat un minimum de aparatură cu ajutorul căreia copiii se pot auzi în toate colţurile lumii. Nu de puţine ori, aceştia sunt ascultaţi de către colegi de şcoală, sau prieteni plecaţi în străinătate la diferite concursuri, sau olimpiade internaţionale. Echipa de coordonare a Radio InfoKids este formată din Victor Şutac, Ştefania Şoiman şi Mihaela Buculei.

O suceveancă compune poveşti cu tâlc pentru copii

Într-o perioadă în care grijile cotidiene nu mai deschid în imaginaţia scriitorilor români tărâmuri de poveste, suceveanca Rodica Puşcaşu se află printre puţinele persoane care mai scriu poveşti pentru cei mici, ea lansând în luna decembrie a anului 2010 volumul “Maria şi fulgii de nea”, din colecţia “Mărgăritarele. Povestiri de suflet”. Cartea conţine 10 povestiri cu tâlc, pentru ca cei mici să tragă învăţămintele unei purtări greşite, personaje principale fiind copii obişnuiţi, pe nume Maria, Andrei, Alexandra şi Cosmin. Alături de această poveste, volumul mai cuprinde încă 9 poveşti.


Intră acum și în grupul de