Acasă Exclusiv Planeta Jupiter poate fi vazuta, pana la sfarsitul lunii, la Observatorul Astronomic...

Planeta Jupiter poate fi vazuta, pana la sfarsitul lunii, la Observatorul Astronomic Suceava


Intră acum și în grupul de

În ideea de a încuraja locuitorii municipiului să descopere minunăţiile păstrate cu străşnicie şi de a oferi publicului amator posibilitatea de a afla multe dintre secretele tăinuite ale Universului, Observatorul Astronomic Suceava şi-a prelungit programul de funcţionare.

Cele două telescoape amplasate pe terasa Observatorului stau la dispoziţia sucevenilor



Iniţiativa aparţine lectorului dr. Cristian Pîrghie, director al Departamentului Observator Astronomic Suceava care a decis ca programul de vizitare al Observatorului să fie prelungit încă de la începutul lunii noiembrie, şi după orele 20.00, când de regulă, se termină tura de lucru, tocmai din dorinţa de a oferi sucevenilor ocazia de a veni şi seara la Observator pentru a putea privi prin cele două telescoape amplasate special pe terasa imobilului, alături de explicaţiile pertinente ale unui cercetător în astronomie.

„Putem efectua observaţii astronomice atunci când cerul este senin. Din păcate, noi avem puţine nopţi cu cer senin pe parcursul unui an, aproximativ 50-70 de zile. În prezent, avem un grup de studenţi cu care colaborăm foarte bine, care fac parte dintr-o asociaţie a studenţilor pasionaţi de astronomie. Sunt foarte activi, fac cursuri de astonomie în fiecare vineri de la ora 18.00 la 20.00 şi curios, la aceste cursuri vin şi foarte mulţi elevi de la diferite licee din oraş. Dorim practic să punem o bază teoretiă în domeniul Astronomiei pentru că este esenţial să înţelegem câteva noţiuni absolut normale care ţin până la urmă de cultura noastră generală, de modul în care se mişcă Pământul”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Cristian Pîrghie.

Acesta a semnalat că există o problemă gravă în ceea ce priveşte educaţia astronomică în România. Copiii nu mai au noţiuni elementare despre astronomie, deoarece obiectul nu se mai face în licee, nici măcar la clasele de matematică-fizică. „Totodată, lumea confundă astronomia cu astrologia. Este cea mai mare greşeală care se întâlneşte frecvent. Din cauza mişcării de precesie a Pământului, Soarele nu mai este în aceleaşi constelaţii zodiacale care au fost făcute acum mii de ani”, a precizat Cristian Pîrghie.

De la el am aflat că Observatorul Astronomic din Suceava are un număr de şase telescoape şi lunete. Diferenţa este că luneta are o putere de mărire mai mică, dar este mai bună decât telescopul pentru obiectele care sunt mai apropiate de pământ, cum sunt planetele, pentru că ele se văd mai clar. Telescopul este făcut pentru obiecte mai îndepărtate. Telescoapele în mare parte sunt cu reflexie pe o oglindă, iar lunetele sunt de tipul Galileo Galilei şi se folosesc doar pe principiul refracţiei luminii, nu au oglinzi.

Pentru seara de observaţii sunt puse la dispoziţia publicului amator un telescop şi o lunetă.

Jupiter, vedeta lunii ianuarie la Observator

„În decembrie şi în ianuarie putem vedea la Observator planeta Jupiter. Dacă în decembrie, când se întuneca afară deja apărea Jupiterul la Răsărit, acum, spre seară Jupiterul este aproape la Apus. Prin februarie, martie nu vom mai vedea Jupiterul, pentru că el va răsări şi va apune odată cu Soarele. În schimb, se văd foarte bine şi sateliţii galileeni ai Jupiterului împreună cu cele două benzi ecuatoriale ale planetei şi marea pată roşie de pe Jupiter care este mai mare decât Pământul. Este vorba practic de un vârtej, deoarece Jupiterul este planetă gazoasă”, a explicat Cristian Pîrghie.

Odată ajunşi pe terasa Observatorului, astronomul de serviciu va face observaţii privind sateliţii, semnificaţia pe care o poartă fiecare planetă, va fixa telescopul pe diferite obiecte cereşti şi va explica ce se vede la momentul respectiv. „Avem în plan să achiziţionăm şi un telescop de ultimă generaţie pe de-o parte, dar avem şi un telescop mai performant pe care îl vom pune la un moment dat în funcţiune.

Acest tip de telescop se poate regla automat dintr-un soft, existând posibilitatea de a putea fi direcţonat pe un anumit obiect ceresc care altminteri se găseşte foarte greu cu ochiul liber. Prin acest tip de telescop se poate observa foarte spectaculos Galaxia Andromeda care este cea mai aproape de Pământ, aflându-se la 2 milioane de ani lumină de noi. Pe cer se pot vedea şi identifica costelaţiile. Avem în dotare un laser point pentru prezentări stelare pe care îl folosim în cadrul acestor seri de observaţii”, a precizat directorul Departamentului Observator Astronomic Suceava.

Cei care doresc să vizioneze activitatea de Planetariu, impicit să viziteze expoziţia existentă la parterul Observatorului vor scoare din buzunar suma modică de 3 lei (elevi, studenţi, cazuri sociale), respectiv 4 lei. Activitatea de Planetariu ţine în jur de o oră, momente în care se prezintă cerul din ziua respectivă cu constelaţiile care se văd, ţinând şi peste o oră, în funcţie de complexitatea programului, stabilit în prealabil de vârsta publicului spectator.

Grupurile organizate care pot vizita Planetariul pleacă de la minim 10 persoane, iar în cazul în care se strâng mai puţini amatori, aceştia vor fi nevoiţi să plătească contravaloarea unui grup de 10 persoane. Vizitatorii sunt ghidaţi de muzeograful Observatorului.

Cei care vin doar pentru a beneficia de observaţiile care se fac pe terasă, pot cumpăra, opţional, pliante despre Observatorul Astronomic sucevean.

Februarie vine cu noutăţi pentru pasionaţii de Astronomie

„Intenţionăm de asemenea să organizăm începând cu luna februarie, seri astronomice la Observatorul Astronomic din Suceava. Vom propune, lunar, câte o temă – Cosmologie şi Gravitaţie, Asteroizi, Geneza Universului, Sistemul Planetar, iar în fiecare săptămână din lună vom trata câte o ramură a temei propuse iniţial”, a mai declarat lect. dr. Cristian Pîrghie, pentru NewsBucovina.ro.

Porţile Observatorului sucevean sunt deschise şi în week-end, între orele 09.00-17.00, pe timpul verii programul prelungindu-se până la orele 18.00, iar din vara acestui an va exista şi un program prelungit de seară.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version