VIDEO//Tiberiu Boșutar a identificat o nouă metodă de „albire” a lemnului fără acte prin transporturi de deșeuri din lemn


Intră acum și în grupul de

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar a identificat o nouă metodă prin care firme din domeniul silviculturii acoperă cu acte materialul lemnos fără acte.

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar a explicat, luni, pentru News Bucovina, cum se acoperă cu documente prelucrarea de material lemnos fără acte prin folosirea de transporturi de deșeuri de lemn.

El a reclamat două transporturi care au ajuns în curtea Bioenergy și care erau verificate la ora la care a fost realizată, luni, filmarea.

Boșutar a arătat că agentul economic transportă o categorie de material lemnos, dar în acte au aviz pentru altă categorie.

Activistul de mediu a prezentat metoda prin care acoperă materialul lemnos fără acte.

„Licitează agentul economic 1000 de mc de lemn pe picior. Din cei 1000 de mc se sortează, de exemplu 100 de mc de fag, 200 mc de lemn de foc, 100 de mc pierderi coajă și pierderi tehnologice și rămân 600 mc de lemn de lucru din care ies 400 mc de cherestea. Agentul economic, în documente, spune că din 1000 de mc de lemn are 800 de mc de cherestea, ceea ce înseamnă dublul volumului, ceea ce înseamnă că el mai poate prelucra 1000 de mc de buștean fără acte și are acte pentru cherestea. Acum, cu SUMAL 2, toate deșeurile sunt material lemnos. Dacă el a intrat cu 2000 de mc de buștean, trebuie să iasă tot cu 2000 de mc de ceva. Atunci ce face? Folosește actele de la harțapele pentru cherestea, iar la harțapele pune prima dată mai puțin, pe urmă sortimente diferite”, a spus Boșutar.

El a menționat că în comunități, consumul de fag este foarte mare, iar agentul economic vinde fagul fără acte și actul îl folosește la transport „salvând” astfel câte circa 30 la sută din volumul de material lemnos la fiecare transport.  

Boșutar a spus că prin această metodă, agentul economic îl bagă în bucluc pe cumpărător care ar trebui să ia măsuri și propune ca aceștia să nu mai primească camioanele care au făcut astfel de transporturi.


Intră acum și în grupul de